Tuesday, September 4, 2012

Γλυκά ... Πόσο συχνά μπορούν να υπάρχουν στη διατροφή μας;





Tα γλυκά είναι τροφές που συνδυάζουν την παρουσία ζάχαρης, κακάου, αλευριού, βουτύρου ή ελαίων και γάλακτος ή κρέμας γάλακτος.
Επειδή ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα γρήγορα και άμεσα (λόγω της ζάχαρης που περιέχουν) προκαλούν άμεση αίσθηση κορεσμού και προσφέρουν τόνωση, ωστόσο μετά από μερική ώρα ο οργανισμός επανέρχεται στα προηγούμενα ή και σε πιο χαμηλά επίπεδα ενέργειας επείδη η γλυκόζη στο αίμα και πάλι πέφτει.
Οι θερμίδες τους εξαρτόνται από πολλούς παράγοντες όπως το μέγεθος τους και τα υλικά παρασκευής, αλλά κατά μέσο όρο κυμαίνονται στις 100 με 150 θερμίδες τα 10γρ. Για παράδειγμα μια μπάρα σοκολάτας 100γρ αποδίδει περίπου 550 θερμίδες ενώ ένα μικρό κομμάτι τούρτα 100γρ αποδίδει γύρω στις 450 θερμίδες.
Το γεγονός ότι αποφέρουν περισσότερες θερμίδες από άλλες τροφές δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείονται από τη διατροφή μας και δεν μπορούμε να απολαύσουμε τη γεύση τους.
Ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν τύψεις και ενοχές μετά την κατανάλωση ενός γλυκού, φοβούμενοι ότι αυτό θα αυξήσει το βάρος τους και στην συνέχεια είτε περιορίζουν την πρόσληψη τροφής τις επόμενες μέρες είτε εφαρμόζουν άλλες μεθόδους (χρήση καθαρτικών και εμετούς) για να αποβάλλουν τις θερμίδες του γλυκού.
Ωστόσο η κατάχρηση γλυκών ( κατανάλωση σε καθημερινή βάση) μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους. Αν για παράδειγμα κάποιος άνθρωπος 60 κιλών καταναλώνει 1700 θερμίδες ημερισίως από την τροφή του και επιπροσθέτως τρώει καθημερινά μια σοκολάτα 100γρ μπορεί να οδηγηθεί σε πρόσληψη βάρους ως 2 κιλά το μήνα.
Η πιο σωστός τρόπος να καταναλώνονται τα γλυκά, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αύξησης βάρους είναι με συχνότητα ενός κανονικού γλυκού στην εβδομάδα (π.χ. ένα κομμάτι μιλφέιγ ή μια σοκολάτα ή ένα μικρό παστάκι) ή ανά 2 εβδομάδες, δηλαδή 2-4 γλυκά στο μήνα ή μια μικρή ποσότητα γλυκού καθημερινά, για όσους θέλουν να καταναλώνουν κάτι γλυκό στην καθημερινή διατροφή τους. Παραδείγματα ‘μικρών ποσοτήτων γλυκού είναι ένα σοκολατάκι ή ένα μπισκότο ή μια κουταλιά γλυκό του κουταλιού ή μέλι ή μια μικρή κουταλιά από οποιοδήποτε σύνθετο γλυκό.
Θα πρέπει να θυμάστε ότι τα γλυκά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλώνονται τα γλυκά αντί του φαγητού, με τη λογική της ‘αντικατάστασης΄ για να πάρουμε τις θερμίδες που πρέπει μέσα στην ημέρα χωρίς κίνδυνο πρόσληψης βάρους. Στην πραγματικότητα τα γλυκά πρέπει να είναι μια έξτρα τροφή, διότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη θρεπτική αξία του φαγητού σε βιταμίνες, ιχνοστοιχειά και μακρομόρια.
Καλό θα ήταν τα γλυκά να καταναλώνονται 1-2 ώρες μετά από ένα κυρίως γεύμα που να περιλαμβάνει και λαχανικά και αυτό γιατί οι φυτικές ίνες των λαχανικών παρασύρουν ένα μέρος των λιπαρών (της χοληστερίνης) του γλυκού στο έντερο και δεν τα αφομοιώνει ο οργανισμός μας.
Φυσικά και δεν προτείνεται η κατανάλωση γλυκών το βράδυ που ο μεταβολισμός μας είναι πιο χαμηλός και έχουμε μεγαλύτερη τάση να αποθηκεύουμε παρά να ‘καίμε΄θερμίδες.
Στην παρακάτω λίστα παραθέτουμε γλυκά που έχουν μόνο 150 θερμίδες και θα μπορούσαν να καταναλώνονται 2-3 φορές στην εβδομάδα.
Γλυκά με 150 θερμίδες
  1. Ένα μικρό αμυγδαλωτό
  2. Μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γλυκό του κουταλιού
  3. Ένα μικρό εκλέρ
  4. Ένα γεμιστό μπισκότο
  5. 3 μικρά σοκολατάκια 25γρ στο σύνολο
  6. 2 μπισκότα digestive light
  7. 30γρ. παστέλι
  8. Ένα κομμάτι 40γρ χαλβάς αμυγδαλένιος
  9. Ένας εργολάβος
  10. Ένα μπολ ζελέ με φρούτα
  11. Ένα μικρό μπολάκι κρέμα καραμελέ
  12. 3 λουκούμια μπουκίτσες
  13. Μια μπάλα παγωτό βανίλια
  14. ½ φλιτζάνι ρυζόγαλο σπιτικό με γάλα λάιτ
Πηγή : http://www.healthierworld.gr

No comments:

Post a Comment