Wednesday, December 5, 2012

10 «μυστικά» για πιο υγιεινό μαγείρεμα

Ιδού μερικοί εύκολοι τρόποι για να κάνετε τα γεύματά σας πιο υγιεινά και πιο νόστιμα καθημερινά. 


Αν οι διατροφικές σας συνήθειες δεν είναι ιδανικές και ψάχνετε για απλές συμβουλές προκειμένου να ακολουθείτε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, σας προτείνουμε σε γενικές γραμμές να τρώτε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως και λιγότερο από οτιδήποτε άλλο.
Αλλά αν ψάχνετε για περισσότερη και λεπτομερέστερη καθοδήγηση, οι 10 παρακάτω συμβουλές για υγιεινό μαγείρεμα, είναι ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσετε.
 
1. Χρησιμοποιήστε τα σωστά λιπαρά
Δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Προτιμήστε τα ακόρεστα (π.χ. ελαιόλαδο) αντί των κορεσμένων, όπως το βούτυρο. Αλλά χρησιμοποιείστε τα όλα με μέτρο, καθώς έχουν αρκετές θερμίδες.
2. Προτιμήστε τα ακατέργαστα
Διαλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί των επεξεργασμένων δημητριακών. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι και το πλιγούρι, έχουν το πίτουρό τους και έτσι έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
3. Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά! Βάλτε στόχο για 4 έως 13 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Επιλέξτε τροφές με ποικιλία χρωμάτων για να προσλάβετε πολλά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Η μία μερίδα ισοδυναμεί με 1/2 έως 1 φλιτζάνι, ανάλογα με το φρούτο ή το λαχανικό.
4. Δεν υπάρχει μόνο το κρέας

Το κρέας είναι μια πολύ σημαντική πηγή πρωτεΐνης, αλλά είναι επίσης και πηγή κορεσμένου λίπους στη διατροφή πολλών ανθρώπων. Τρώτε λοιπόν μικρές ποσότητες από άπαχο κρέας, ψάρι και πουλερικά και γεμίστε το υπόλοιπο του πιάτου σας με υγιεινά λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
5. Επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το ξινόγαλα και το γιαούρτι, είναι καλές πηγές ασβεστίου. Αντικαθιστώντας τα πλήρη, με τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή χωρίς λιπαρά, θα περιορίσετε το κορεσμένο λίπος στη διατροφή σας.
6. Σερβίρετε λογικές μερίδες
Σίγουρα όλοι θα θέλαμε να τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, χωρίς να παχαίνουμε, όμως είναι σημαντικό να προσέχουμε τις θερμίδες. Κι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διαχειριστούμε την πρόσληψη θερμίδων είναι το σερβίρισμα μετρίων σε ποσότητα μερίδων, από όσο γίνεται πιο υγιεινά φαγητά.
7. Χρησιμοποιήστε με σύνεση τις γλυκαντικές ουσίες
Οι γλυκαντικές ουσίες κάθε είδους -σιρόπι καλαμποκιού, λευκή ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, μέλι κ.ά.- προσθέτουν πολλές θερμίδες στα φαγητά μας, χωρίς συνήθως να έχουν θρεπτική αξία.
8. Προσοχή στο αλάτι

Είτε έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, είτε όχι, θα πρέπει να παρακολουθείτε την πρόσληψη αλατιού. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού είναι περίπου 5 γραμμάρια.
9. Βάλτε… γεύση στα φαγητά σας
Ενισχύστε τη γεύση των φαγητών σας με έντονα αρώματα από υγιή συστατικά όπως φρέσκα βότανα, καρυκεύματα και εσπεριδοειδή. Όταν το φαγητό έχει καλύτερη γεύση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αισθάνεστε ικανοποιημένοι.
10. Να είστε προσεκτικοί και να απολαμβάνετε
Να κάνετε συνειδητές επιλογές, αντί να τρώτε ό,τι είναι πιο βολικό και γρήγορο. Βεβαιωθείτε ότι είναι νόστιμο και απολαύστε το. Όταν απολαμβάνετε αυτά που τρώτε, θα νιώθετε ικανοποιημένοι και πλήρεις.

Πηγή : http://www.clickatlife.gr

No comments:

Post a Comment