Sunday, December 2, 2012

Μείωσε το αλάτι με 10 εύκολα βήματα

Πόσα γραμμάρια αλάτι πρέπει να τρως την ημέρα; Πέντε με έξι το πολύ. Στην πραγματικότητα, όμως, καταναλώνεις τουλάχιστον τα διπλάσια, συχνά χωρίς να το γνωρίζεις. Μείωσε το αλάτι με 10 εύκολα βήματα
 
Το αλάτι χρειάζεται στη ζωή σου αλλά με μέτρο. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα: σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν 5 γραμμ. αλάτι την ημέρα (η καθημερινή μας κατανάλωση ξεπερνά τα 10 γραμμ. κατά μέσον όρο) για να ζήσουμε καλύτερα και περισσότερο. Οι ειδικοί επιμένουν ότι η διατροφή με λιγότερο αλάτι μπορεί να αντισταθμίσει τις επιβλαβείς επιδράσεις του, από την υψηλή αρτηριακή πίεση μέχρι την οστεοπόρωση.

Το μεγαλύτερο μέρος δεν αποτελείται από το αλάτι που χρησιμοποιούμε για να δώσουμε γεύση στο φαγητό ή για να μαγειρέψουμε, αλλά βρίσκεται κρυμμένο σε τροφές, όπως τα αλλαντικά, το πεπαλαιωμένο τυρί, τα δημητριακά πρωινού.

Η υπερβολική ποσότητα είναι επιβλαβής για την υγεία: κάνει κακό στην καρδιά, στο κεφάλι, τα οστά. Η λύση είναι να επιλέγεις τις σωστές τροφές και να αποφεύγεις αυτές που περιέχουν πολύ νάτριο. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις πώς να το κάνεις.
 
Μείωσε το Αλάτι σε 10 Βήματα
Δες τι μπορείς να κάνεις, από σήμερα κιόλας, για να αλλάξεις τις συνήθειές σου στο τραπέζι:
1. Μείωσε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, έτοιμης σάλτσας και συσκευασμένου φαγητού.
2. Περιόρισε τα πλούσια σε νάτριο ντρέσινγκ, όπως η κέτσαπ, η σάλτσα σόγιας και η μουστάρδα.
3. Πρόσθεσε λιγότερο αλάτι στο μαγείρεμα: το κρέας, το ψάρι και τα λαχανικά μπορεί να μαγειρευτούν με ελάχιστο ή και καθόλου αλάτι, ενώ τα ζυμαρικά βράζονται σε ελάχιστα αλατισμένο νερό: υπολόγισε 1 κουταλάκι του γλυκού για 1,5 λίτρο νερό (η ποσοστιαία απορρόφηση θα είναι 0,3 γραμμ.).
4. Κάνε πιο γευστικά τα φαγητά με φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά, λεμόνι και ξίδι.
5. Μη βάζεις ποτέ την αλατιέρα στο τραπέζι. Έτσι, θα αποφύγεις να προσθέτεις κι άλλο αλάτι στο πιάτο σου.
6. Προτίμησε φρούτα και χυμούς για snack αντί για κράκερ ή κριτσίνια.
7. Όταν φτιάχνεις σάντουιτς, χρησιμοποίησε υλικά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως άπαχο τυρί, τόνο σε νερό και πολλά λαχανικά.
8. Μην προσθέτεις αλάτι στο φαγητό των παιδιών, τουλάχιστον για το 1ο έτος, για να συνηθίσουν στις πιο ανάλατες τροφές.
9. Όταν πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, αγόρασε τροφές που περιέχουν ελάχιστο αλάτι: έλεγξε τις ετικέτες ακόμη και στο εμφιαλωμένο νερό. Πρέπει σε αυτές να αναφέρεται ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και να αναγράφεται ότι περιέχουν λιγότερο από 0,12 γραμμ. νάτριο ανά 100 γραμμ. (από 0,12 έως 0,5 γραμμ. η περιεκτικότητα είναι μέτρια και από 0,5 γραμμ. και πάνω είναι υψηλή).
10. Τα ονόματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη πρόσθετου αλατιού, εκτός από νάτριο, είναι: χλωριούχο νάτριο, νατριούχο άλας του φωσφόρου, γλουταμινικό νάτριο, βενζοϊκό νάτριο, κιτρικό νάτριο.

Πηγή : http://www.shape.gr

No comments:

Post a Comment