Sunday, December 2, 2012

7 ατάκες για μία...αποτυχημένη δίαιτα

Επειδή την απώλεια κιλών πολλοί... αγάπησαν, τη δίαιτα ουδείς, η πικρή αλήθεια είναι ότι, όταν κάποιος προσπαθεί και ξαναπροσπαθεί μάταια να χάσει κιλά, κάνει λάθη επί λαθών, τα οποία φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ακούγονται τα πιο τρελά πράγματα.


Αν λοιπόν ακούσετε κάποιον (ή στη χειρότερη των περιπτώσεων τον ίδιο σας τον εαυτό) να λέει οποιαδήποτε ή παραπλήσια από τις ακόλουθες φράσεις, κάντε μία τεράστια χάρη στον εαυτό σας: κλείστε τα αυτιά σας ή το στόμα σας.
Η δίαιτα, διατροφή ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομάσει ο καθένας την αλλαγή του καθημερινού μενού με απώτερο σκοπό να χάσει κιλά, έχει γίνει επιστήμη αλλά και «παράνοια» για πολλούς. Στη βάση της απελπισίας, πολλοί είναι αυτοί που επιχειρούν τα πάντα. Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα. Το click@Life σας παρουσιάζει 7 highlights των πιο επιτυχημένων «δικαιολογιών» για μία …αποτυχημένη δίαιτα.
 
«Αν κάνω αρκετή γυμναστική, μπορώ να φάω ότι θέλω»
Δυστυχώς, αυτό μπορεί να το κάνει ο …Ποπάϊ και άλλοι φανταστικοί φίλοι του. Η πικρή αλήθεια είναι ότι, η άσκηση είναι μεν σημαντικός παράγοντας στην απώλεια βάρους, αλλά χρειάζεται και η …σύμφωνη γνώμη μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.
Εάν εσείς τρώτε ότι θέλετε ακολουθώντας ένα άστατο διατροφολoγικό πρόγραμμα και μετά θεωρείτε ότι, αν ασκηθείτε μισή ωρίτσα παραπάνω, δε συμβαίνει «ούτε γάτα ούτε ζημιά», απατάσθε οικτρά. Υπολογίστε μόνο ότι ένας μέσος άνθρωπος, έπειτα από μία ώρα περπάτημα καίει περίπου 250 θερμίδες, αλλά ένα παγωτό ή ένα γευστικό κοκτέιλ μπορεί να έχει περισσότερες από 500 θερμίδες. Τα υπόλοιπα είναι απλά μαθηματικά.

«Δεν πίνω αναψυκτικά…μόνο χυμό, τσάι και λεμονάδα»
Πολύ καλή κίνηση να μην πίνετε αναψυκτικά, καθώς ακόμα και τα διαφημιζόμενα ως διαιτητικά έχουν το δικό τους μερίδιο με θερμίδες. Βέβαια, το να ανταλλάξετε τα αναψυκτικά με άλλα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη δεν ωφελεί σε τίποτα, ειδικά δε, στην απώλεια κιλών. Παραμένουν απλά ροφήματα με «κενές» θερμίδες, τις οποίες ωστόσο δεν αντιλαμβάνεστε ότι παίρνετε.
 
«Αποφεύγω τις πατάτες γιατί είναι παχυντικές»
Κανένα (ή σχεδόν κανένα) φαγητό δεν είναι παχυντικό από μόνο του. Όλα έχουν και κάνουν με τη διαδικασία και τον τρόπο μαγειρέματος. Οι πατάτες ωστόσο, φυσικά και είναι παχυντικές όταν είναι τηγανητές και ακόμα περισσότερο όταν τις συνοδεύει κέτσαπ, μαγιονέζα, λιωμένο τυρί ή ...πίτα με γύρο. Στην original μορφή τους ωστόσο, οι «παρεξηγημένες» πατάτες δεν περιέχουν λίπος και άμα επιλέξετε να τις καταναλώσετε ως σαλάτα με τη συνοδεία λαχανικών, είναι ένα πλήρες και διαιτητικό γεύμα. Ωστόσο προσοχή στο λάδι και τα…παρελκόμενα όπως είναι το ψωμί.

«Δεν τρώω τίποτα μετά τις 9 μ. μ.»
Το σώμα δεν έχει έναν διακόπτη, που ξαφνικά όταν ο λεπτοδείκτης φτάσει στις 9 το βράδυ «κλείνει» το μεταβολικό ρυθμό. Το να περιορίσετε τα τρόφιμα που καταναλώνετε το απόγευμα και όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου, είναι μία αρκετά έξυπνη και καλή κίνηση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και απαγορευτικό να φάτε το οτιδήποτε μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα. Εξάλλου το σώμα δε σταματά να καίει θερμίδες μετά τις 9 μ.μ.
 
«Τέρμα το νερό για μένα σήμερα, δε θέλω να πρηστώ»
Εάν ακολουθήσετε αυτή τη …συμβουλή, όχι μόνο θα αφυδατώσετε χωρίς απολύτως καμία λογική, τον οργανισμό σας, αλλά κινδυνεύετε να πάθετε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προσπαθείτε να αποφύγετε. Το νερό είναι απαραίτητο ζωτικό στοιχείο για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα σε περιόδους «δίαιτας» συμβάλλει σημαντικά στην «αποβολή» της ζάχαρης και του αλατιού από το σώμα σας.

«Αν φάω πρωινό, θα μου ανοίξει η όρεξη»
Οι ειδικοί «ωρύονται» χρόνια τώρα, ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα. Η παράλειψή του, θέτει σημαντικές βάσεις για να χαλάσατε ολοκληρωτικά τη δίαιτά σας. Το σώμα χρειάζεται φαγητό για να αποκτήσει την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους δραστηριότητες της καθημερινότητας. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι όταν παραλείπετε και όχι όταν τρώτε ένα καλό πρωινό, έχετε την τάση να τρώτε άστατα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
«Τι ένα κομμάτι, τι όλο το κέικ;»
Η αντίληψη και στην ουσία, η υπέρτατη δικαιολογία «χάλασα ήδη τη δίαιτά μου με ένα κομματάκι κέικ, ένα μπισκότο (μια πίτσα σε εξαιρετικές περιπτώσεις) άρα δεν πειράζει, ας φάω και το υπόλοιπο» είναι οικεία συμπεριφορά σε αρκετούς που …παλεύουν με τα κιλά τους.
Το ζήτημα βέβαια είναι ότι, ένα κομματάκι κέικ, όντως δεν θα σας αποπροσανατολίσει από τη δίαιτά σας και σε καμία περίπτωση δεν θα σας τη χαλάσει. Αυτό όμως που θα εκτροχιάσει τελείως τα πράγματα είναι αν χρησιμοποιήσετε αυτή ακριβώς τη δικαιολογία για να ικανοποιήσετε τη λαιμαργία και την αδυναμίας σας να αντισταθείτε στον πειρασμό.

Πηγή : http://www.clickatlife.gr

No comments:

Post a Comment