Sunday, December 2, 2012

9 βήματα για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης



Διαβάστε την παρακάτω λίστα. Επιλέξτε 2 βήματα για εξάσκηση και προσθέστε ένα βήμα κάθε εβδομάδα μέχρι να συμπεριλάβετε και τα 9 στο νέο-υγιεινό τρόπο ζωής σας.


1. Καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως.

2. Συμπεριλάβετε τουλάχιστον 3 μερίδες προϊόντα ολικής αλέσεως ημερησίως.

3. Προσπαθήστε η ημερήσια κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και ψαριού να μην ξεπερνά τα 200 γρ.

4. Προτιμήστε τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα.

5. Διατηρήστε ένα επίπεδο φυσικής δραστηριότητας που σας κρατά σε φόρμα και ταιριάζει με τις θερμίδες που τρώτε. Περπατήστε ή κάντε άλλες φυσικές δραστηριότητες για 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες.

6. Αποκτήστε και διατηρήστε ένα υγιεινό βάρος σώματος.

7. Διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη συνολική χοληστερόλη και τα κορεσμένα λίπη χαμηλά. Σε μια διατροφή 1800 θερμίδων, ένας υγιής άνθρωπος πρέπει να τρώει λιγότερο από 300 mg χοληστερόλης ημερησίως και λιγότερο από 20 g κορεσμένων λιπών.

8. Για να αυξήσετε την υψηλή πυκνότητα λιποπρωτεϊνών («καλή» χοληστερόλη-HDL), αυξήστε το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, σταματήστε το κάπνισμα (εάν καπνίζετε) και μειώστε το βάρος σας (εάν είστε υπέρβαρος).

9. Για να μειώσετε τη χαμηλή πυκνότητα λιποπρωτεϊνών («κακή» χοληστερόλη- LDL):
α. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο, κρέμα) με πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά (μαργαρίνη, ελαιόλαδο). Οι μαργαρίνες που είναι ενισχυμένες με φυτικές στανόλες μπορεί να είναι ωφέλιμες.
β. Καταναλώνετε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες (βρώμη, μπανάνα, καρότα, κριθάρι, φασόλια). Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη.
γ. Συμπεριλάβετε πρωτεΐνες σόγιας αντί για κρέας.
δ. Αποφύγετε φαγητά που περιέχουν trans λιπαρά. Τα trans λιπαρά βρίσκονται σε έτοιμα φαγητά που περιέχουν μερικώς υδρογονοποιημένα φυτικά έλαια (π.χ. μπισκότα, κράκερ, έτοιμα τηγανιτά φαγητά και κάποιες μαργαρίνες)

Πηγή : http://www.youdiet.gr

No comments:

Post a Comment