Monday, December 17, 2012

Γιορτάστε χωρίς το άγχος της εικόνας σας


Η προσμονή για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι τόσο γλυκιά, όσο και πολλά από τα φαγητά και γλυκίσματα των ημερών αυτών. Δεν είναι άδικο να στερήσετε από τον εαυτό σας αυτή τη χαρά, στο όνομα της εικόνας του σώματός σας, δηλαδή του φόβου σας ότι θα πάρετε 1-2 κιλά μέσα στις γιορτές; Και μήπως τελικά αυτό το άγχος δεν έχει κάν βάση;
Οι μέρες των γιορτών είναι ιδανικές για να ξεκουραστείτε, σωματικά και πνευματικά. Έχετε την ευκαιρία να μαζευτείτε με όλη την οικογένεια, να δείτε αγαπημένα πρόσωπα, να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, το άγχος και τα προβλήματα. Μέσα σε αυτή την ατμοσφαιρα ο ρόλος του φαγητού είναι καθοριστικός, γιατί μας δίνει απόλαυση, μας δένει γύρω από ένα τραπέζι, μας φέρνει αναμνήσεις ομόρφων στιγμών, όπως αυτές των παιδικών μας χρόνων.
Κι αν παράλληλα όλο αυτό σας δημιουργεί άγχος, φοβάστε δηλαδή μήπως χάσετε τον έλεγχο και τελικά ο νέος χρόνος θα σας βρει με 2 κιλά περισσότερα, τότε πρέπει να ξέρετε τα εξής: Πρώτον, αν απολαύσετε το φαγητό και τα γλυκά τις εορταστικές μέρες με μέτρο και ισορροπία δεν θα επηρεαστεί το βάρος σας (οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την εικόνα του σώματός σας), και δεύτερον, ακόμα κι αν πάρετε 1-2 κιλά, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε. Εξάλλου, να είστε σίγουροι ότι αυτά τα 2 κιλά φαίνονται μόνο στο δικό σας “καθρέφτη”. Mε άλλα λόγια μόνο εσείς μπορείτε να τα διακρίνετε επάνω σας, καθώς μια τόσο μικρή αλλαγή δεν είναι εμφανής στο σώμα σας, και σίγουρα δεν την αντιλαμβάνονται οι γύρω σας. Το μόνο που μεταβάλεται τελικά όταν αγχώνεστε για τα επιπλέον κιλά, είναι η διάθεση και η αυτοπεποίθησή σας. Για να διώξετε λοιπόν, το άγχος της εικόνας σας και να χαρείτε τις ιδιαίτερες λιχουδιές των εορτών, να θυμάστε ότι οι μικρές αλλαγές στο βάρος δεν είναι διακριτές πάνω σας, και μπορείτε πολύ εύκολα να επαναφέρετε το βάρος σας στα αρχικά του επίπεδα, ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σε δύο μόνο εβδομάδες, αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.
Από την άλλη, πολλοί ήδη ακολουθούν ένα διατροφικό προγράμμα απώλειας βάρους και αναρωτιούνται: γιορτές και δίαιτα μπορούν να συνδυάστουν; Μπορούν, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται στέρηση και αποφυγή των αγαπημένων μελομακάρονων! Εξάλλου, είναι γνωστό πια, ότι ακόμα και στη δίαιτα δεν υπάρχουν απαγορεύσεις. Όλα μπορούν να ενταχθούν ισορροπημένα σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Η λύση είναι απλή: Ακολουθείστε το πρόγραμμά σας όλες τις υπόλοιπες μέρες, εκτός από τις βασικές μέρες των γιορτών, δηλαδή παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αντίστοιχα. Αυτές τις μέρες επιλέξτε για πρωινό μελομακάρονο, κουραμπιέ ή βασιλόπιτα με τον καφέ ή το γάλα σας, χαρείτε τη γεμιστή γαλοπούλα με τις πατάτες φούρνου ή το χοιρινό με δαμάσκηνα και κάστανα με συνοδεία ρυζιού, και απλά ακολουθείστε 3 βασικά tips:
  1. Όλα μπορείτε να τα απολαύσετε, αρκεί να μην ξεχνάτε το μέτρο!
  2. Μην αμελείτε τη σαλάτα και τα φρούτα σας.
  3. Εφόσον το εορταστικό γεύμα σας είναι μεγαλύτερο από ότι συνήθως, προσπαθείστε το δεύτερο γεύμα της ημέρας να είναι πιο ελαφρύ.
Τι λένε τα νούμερα:
  • Κατά μέσο όρο στην 20ημερη περίοδο των γιορτών το βάρος μας αυξάνεται κατά 1-3 κιλά, ανάλογα με το πόσες μέρες “γιορτάζουμε διατροφικά”.
  • Αν, ωστόσο, απολαύσουμε τα εορταστικά φαγητά και γλυκά με μέτρο μόνο τις δύο μέρες των Χριστουγέννων και αντίστοιχα τις δύο μέρες της Πρωτοχρονιάς, μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό.
  • Ακόμα κι αν τελικά ξεφύγουμε σε όλη την εορταστική περίοδο, μπορούμε εύκολα να χάσουμε τα 2-3 κιλά που πήραμε μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους, χάνοντας περίπου 1 κιλό την εβδομάδα, εφαρμόζοντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους χωρίς στερήσεις.
Απολαύστε τις γιορτές που έρχονται με κάθε τρόπο: μαζευτείτε στο σπίτι με την οικογένεια, φάτε όλοι μαζί και χαρείτε το εορταστικό τραπέζι, βγείτε έξω με τους φίλους σας! Η εικόνα του σώματός σας λοιπόν δεν χρειάζεται να επηρεαστεί από τα 1-3 κιλά των γιορτών, δεν απειλείται από αυτά, σκεφτείτε μόνο πόσο γρήγορα μπορούν να εξαφανιστούν ειδικά αν τα απολαύσετε όλα με μέτρο και χαλαρώστε. Η εικόνα του προσώπου σας, όμως, δηλαδή το χαμόγελο και η χαρά που ζωγραφίζονται σε αυτό μετά από ένα όμορφο εορταστικό γεύμα με την οικογένεια, είναι ανεκτίμητη και δεν αξίζει να τη θέσετε σε κίνδυνο!

Πηγή :http://www.mednutrition.gr

No comments:

Post a Comment