Saturday, December 15, 2012

Τέρμα οι βαρετές σαλάτες


terma pia oi baretes salatesΤα λαχανικά, όπως και τα φρούτα αποτελούν τις βασικότερες πηγές βιταμινών, υδατανθράκων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Με λίγα λόγια είναι πηγή ζωής και η κατανάλωσή τους είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον 5 μερίδες λαχανικών (και φρούτων) την ημέρα.

Είναι απολύτως βέβαιο το γεγονός ότι η επανάληψη κάποια στιγμή κουράζει. Έτσι, και στη διατροφή μας όταν τρώμε κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια αυτό κάποια στιγμή θα μας κουράσει με αποτέλεσμα την αποφυγή ή/και ακόμα την αποστροφή κάποιου τροφίμου. Στην περίπτωση των λαχανικών, υπάρχουν τρόποι ώστε να καταναλώνουμε σαλάτες καθημερινά, χωρίς αυτές να καταντούν βαρετές και μάλιστα χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά. Έτσι, μπορεί κανείς να τρώει σαλάτες είτε ως γεύμα κανονικό, συνδυάζοντας κάποιο λαχανικό με πρωτεΐνη και μια δροσερή και ελαφριά σως (π.χ φιλέτο κοτόπουλο με μαρούλι και σως βινεγκρέτ) είτε προσθέτοντας στη σαλάτα διάφορους ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορο, φρούτα, κρουτόν ακόμα και όσπρια ή άμυλο. Αρκεί να βάλει κανείς τη φαντασία του και να δημιουργήσει ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις του τη σαλάτα της αρεσκείας του.
Μερικά παραδείγματα από γευστικές σαλάτες που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει ως κανονικό γεύμα:
  • Κρητικός Ντάκος: 1 κρίθινο παξιμάδι, 1 μέτρια τομάτα(~200 γρ.), 30-40 γρ. τυρί φέτα, λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι. Θερμίδες: ~ 450 Kcal και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
  • Σαλάτα με Κοτόπουλο και σως μουστάρδας: 200 γρ. μαρούλι, 60 γρ. κοτόπουλο φιλέτο, κρουτόν ( 1 κ. σούπας) Για τη σως θα χρειαστείτε: 3 κ. γλ. ελαιόλαδο, 1 κ. γλ μηλόξυδο (ή απλό ξύδι), λίγο χυμό από λεμόνι, 1 κ. γλ. μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι. Θερμίδες: ~330 Kcal.
  • Αυγοσαλάτα με σως γιαουρτιού: 1 αυγό βραστό, 1 μέτρια τομάτα (200 γρ.), ½ πιπεριά, ½ κρεμμύδι, 50 γρ. τυρί κασέρι, ½ φλ. καλαμπόκι, αλάτι, ρίγανη ή θυμάρι. Για το ντρέσσινγκ θα χρειαστείτε: ½ γιαούρτι 2%, 1 κ. γλ ελαιόλαδο, λίγο ξύδι μπαλσάμικο, αλάτι και μαϊντανό. Θερμίδες: ~410 Kcal.
  • Τονοσαλάτα με σως γιαουρτιού: 100 γρ. τόνο σε νερό, 100 γρ. μαρούλι iceberg, 100 γρ. τομάτα, 50 γρ. αγγούρι, 2 κ. σούπας καλαμπόκι, βραστό, πιπεριά κόκκινη, λίγο κρεμμύδι. Για τη σως θα χρειαστείτε: 50 γρ. γιαούρτι 2%, λίγο γάλα 1,5%, λίγο χυμό λεμόνι, 1 κ. γλ μουστάρδα, ½ κ. γλ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Ακόμα και στις καθημερινές μας σαλάτες μπορούμε να δώσουμε νοστιμιά, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, φρούτα, όσπρια ή δημιουργώντας δροσερές, ελαφριές και νόστιμες σως.
  • Σαλάτα λάχανο με γιαούρτι, μέλι και καρύδια: 150 γρ λάχανο, 50 γρ καρότο, 100 γρ γιαούρτι 2%, 1 κ. σούπας μαγιονέζα λάιτ, 1 κ. γλυκού μηλόξυδο (ή απλό ξύδι), 1 κ. γλ μουστάρδα, 1 κ. γλ μέλι, λίγα τριμμένα καρύδια, αλάτι, πιπέρι Θερμίδες: ~240 Kcal.
  • Σαλάτα ρόκα με μπαλσάμικο και μέλι: Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισή ποσότητα μαρούλι και μισή ρόκα, 2- 3 μικρά τοματίνια, πιπεριά, 1 κ. σούπας ηλιόσπορο και για τη σως 3 κ. γλ ελαιόλαδο, 1 κ. γλ ξύδι μπαλσάμικο και 1 κ. γλ μέλι, αλάτι, πιπέρι. Θερμίδες: ~ 250 Kcal.
Πηγή : http://www.diatrofi.gr

No comments:

Post a Comment