Saturday, December 22, 2012

Οι φοβίες (για τη δίαιτα) των Χριστουγέννων


christmas-tableΛίγες μέρες μείνανε μέχρι τα Χριστούγεννα και όσο και αν η διάθεσή μας είναι πεσμένη, οι γιορτές φαντάζουν σαν την μοναδική διέξοδο από την μιζέρια. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις θα γίνουν, τα όποια δώρα θα ανταλλαχτούν και τα τραπέζια θα στρωθούν με φαγητά και γλυκά. Ενώ θα έπρεπε να είστε χαλαροί και να απολαύσετε (με μέτρο) το φαγητό, οι φοβίες σας ξετρυπώνουν μια μια από το βάθος της ντουλάπας και σας κάνουν να συμπεριφέρεστε σπασμωδικά με το φαγητό. Λένε ότι αν δεν αντιμετωπίσεις κατάφατσα τους φόβους σου, τότε δεν πρόκειται ποτέ να τους ξεπεράσεις.

Είναι δεδομένο: θα πάρω κιλά!
Τίποτα δεν είναι πιο ψεύτικο από αυτό. Οι μέρες των γιορτών διατροφικά είναι όπως μια συνηθισμένη μέρα. Όσο ατενίζεις με δέος φαγητό στο γιορτινό τραπέζι τόσο θα νοιώθεις ενοχές για την κάθε μπουκιά που θα καταναλώνεις. Αν ακολουθήσεις την ίδια στρατηγική που έχεις στην καθημερινή σου διατροφή, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Θα φας τη σαλάτα, την κανονική σου μερίδα , σε ποσότητα, φαγητό και θα μπορέσεις να απολαύσεις χωρίς υπερβολή τις διαφορετικές γεύσεις.
Μελέτη στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine έδειξε ότι στις γιορτές με κανονική πρόσληψη τροφής το σωματικό βάρος μπορεί να ανέβει μόλις μισό κιλό.

Πάντα χάνω τον έλεγχο στα πάρτι
Ακόμα και αν ισχύει, το να αρνηθείς μια πρόσκληση είναι το ίδιο κακή επιλογή με το να μετράς τις μπουκιές σου. Γέμισε το πιάτο σου (χωρίς να ξεχειλίζει το φαγητό) και φύγε δίπλα από το μπουφέ. Πέρασε το βράδυ συνομιλώντας ή χορεύοντας. Αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να αντισταθείς κάνε μια απλή ερώτηση στον εαυτό σου: Πως θέλεις να νοιώθεις αύριο, Πρησμένος με ενοχές ή χαλαρός, άνετος και με αυτοπεποίθηση; Η καταφατική απάντηση θα σε βοηθήσει

Δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκά!
Και ποιος σου είπε να αντισταθείς; Παραδόσου όχι όμως άνευ όρων. Επέτρεψε στον εαυτό σου να δοκιμάσει κάποιο γλύκισμα κάθε μέρα και μην υποκαθιστάς τα γεύματά σου με γλυκά. Η λογική έφαγα 5 μελομακάρονα άρα δεν τρώω βραδινό είναι πέρα για πέρα λάθος και θα σε οδηγήσει σε διατροφικές εξισώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το όριο το βάζεις εσύ και εύκολα μπορείς να καταλάβεις ότι 10 μελομακάρονα των 180 Χ 10 θερμίδων δεν είναι το ίδιο με μια μερίδα φαγητό.

Τσακίζω τα υπόλοιπα του φαγητού
Αν είναι νόστιμα μαγειρεμένο το φαγητό κανείς δεν πρόκειται να σου πει λέξη. Το θέμα είναι ότι αν έχεις μια σωστή στρατηγική και την ακολουθήσεις κατά την διάρκεια του γεύματος δεν υπάρχει κανένας λόγος να την εγκαταλείψεις την επόμενη μέρα. Δεν είναι κρίμα όλη η προσπάθεια σου να ακυρωθεί την επόμενη μέρα.
Και φυσικά μπορείς να τα γευτείς και την επόμενη μέρα ή αν τα συντηρήσεις σωστά (κατάψυξη) θα μπορέσεις να απολαύσεις τις νόστιμες γεύσεις και τις επόμενες μέρες.
Αν πάλι σου είναι αδύνατο να το κάνεις φρόντισε στο τέλος του γιορτινού τραπεζιού να μοιράσεις το φαγητό στους καλεσμένους σου.

Δεν μπορώ να πώ όχι !
Εδώ ίσως και να έχεις δίκιο. Πας επίσκεψη, έχουν ετοιμάσει όλα τα φαγητά που σου αρέσουν και είναι λίγο δύσκολο να αντισταθείς. Άσε που είναι και αγαπημένα πρόσωπα οι οικοδεσπότες. Και φυσικά θα φάς. ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΟΛΑ, όχι όλη την πιατέλα. Ακόμα και αν επιμείνουν προσπάθησε ευγενικά να αποφύγεις το παραπάνω φαγητό λέγοντας ότι είσαι χορτάτος. Μη διστάσεις να το επαναλάβεις όσες φορές χρειαστεί.

Θα φάω τώρα και μετά τις γιορτές δίαιτα
Προφανώς είσαι οπαδός της δίαιτας της Δευτέρας, Της δίαιτας που έχει μια κινητή ημερομηνία έναρξης. Η ιδέα του μελλοντικού περιορισμού πολλές φορές λειτουργεί σαν άλλοθι για υπερβολική κατανάλωση τροφής. «Τρώω τώρα αυτά που θα στερηθώ αύριο». Όμως στα ήδη υπάρχοντα κιλά θα μπουν και άλλα, άσε που τα ήδη στενά ρούχα θα ζοριστούν και άλλο. Η λύση λοιπόν είναι να προσέξεις, να φας χαλαρά χωρίς υπερβολές. Κάτι παρόμοιο με το πρόγραμμα διατροφής που θα ξεκινήσεις σε λίγες μέρες, χωρίς υπερβολές και πολλά λιπαρά.
Οι γιορτές είναι για να ξεφύγουμε από τη καθημερινότητα από τις σκοτούρες των ημερών. Ας μη προσθέσουμε ακόμα μια έννοια. Χαλαρά ας απολαύσουμε το φαγητό και την παρέα των φιλικών μας προσώπων.
 

No comments:

Post a Comment