Saturday, December 8, 2012

Κρέας ή ψάρι θα φάμε σήμερα?

Μάθετε γιατί το μικρό σας είναι απαραίτητο να τρώει κρέας και ψάρι, κάθε πότε και ποια είναι η βασική τους διαφορά. Διαβάστε επίσης τρόπους προκειμένου να κάνετε το παιδί σας να τα τρώει όλα!

Ένας από τους μόνιμους πονοκεφάλους που έχουν οι γονείς είναι το θέμα του φαγητού των παιδιών τους. Πολλά μικρά έχουν φετίχ με ένα – δύο φαγητά, όπως είναι τα μακαρόνια και οι πατάτες τηγανιτές και δυσκολεύονται να συμπεριλάβουν κάτι διαφορετικό στο μενού τους, όπως είναι το… ψάρι και πιο σπάνια το κρέας! Όμως τα παιδιά πρέπει να έχουν πλούσιο μενού, που να περιλαμβάνει όλες τις τροφές, αφού  είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξή τους. Όσο λοιπόν και «δύσκολα» να είναι τα παιδιά σας στο θέμα του φαγητού, κάντε τα «μαγικά» σας προκειμένου να τρώνε και κρέας, αλλά και ψάρι!

Η «δυναμική» ομάδα τροφών!
Όπως το κρέας έτσι και το ψάρι ανήκουν σε αυτήν την ομάδα που κατεξοχήν προμηθεύει τον οργανισμό του μικρού σας με πρωτεΐνες, οι οποίες είναι πολύτιμες για τόσο για την διατήρηση των ιστών του, όσο και για την σύνθεση νέων ιστών και κυττάρων.  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο της ανάπτυξης, η σύσταση του σώματος σε πρωτεΐνη αυξάνεται από 14.6% στο 1ο έτος σε 18-19% στο τέλος του 4ου έτους που είναι στα επίπεδα του ενήλικα.   Ακριβώς για αυτό το λόγο θα πρέπει οι γονείς να φροντίζετε οι πρωτεΐνες που λαμβάνουν τα παιδιά σας μέσα από το φαγητό να είναι τουλάχιστον κατά τα 2/3 υψηλής βιολογικής αξίας. Με τον όρο  «πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας» εννοούμε τις πρωτεΐνες εκείνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, αυτά δηλαδή που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας περιέχονται στο κόκκινο κρέας, στο ψάρι, αλλά και στα αβγά, πουλερικά και γαλακτοκομικά.  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών (πχ. Φακόρυζο) μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας λόγω της αλληλοσυμπλήρωσης των αμινοξέων.

Πόση ποσότητα πρωτεΐνης χρειάζονται τα παιδιά;

Οι συστάσεις για τα ελληνόπουλα είναι:

ΗΛΙΚΙΑ (έτη)

ΑΓΟΡΙΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

1-3

14 γρ./ημέρα

13γρ./ημέρα

4-6

19γρ/ημέρα

19.5γρ./ημέρα


7-10

30,5γρ./ημέρα

31.0γρ./ημέρα







Μύρισε… ψάρι!
Όσον αφορά στο ψάρι, το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν στο διαιτολόγιο του μικρού σας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει γιατί τα περισσότερα παιδιά καταναλώνουν ψάρι μία φορά την εβδομάδα ή και… καθόλου!
Στα ψάρια βρίσκονται τα Ω-3 και τα Ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του μικρού σας και μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από αρκετές ασθένειες όπως είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Επίσης, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, καθώς έχουν σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες και παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες κυτταρικές διεργασίες, οι οποίες σχετίζονται με τον μεταβολισμό των λιπιδίων.
Πέρα όμως από τα απαραίτητα λιπάρα οξέα και φυσικά το ασβέστιο και το φώσφορο (σημαντικά για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών των παιδιών σας)  τα ψάρια περιέχουν ψευδάργυρο που βοηθάει στην ενίσχυση της μνήμης, στην συγκέντρωση των παιδιών ακόμα και στην επούλωση των πληγών, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην καθημερινή τους ζωή. Η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με αναστολή της φυσιολογικής ανάπτυξης, αλλαγές στην γεύση και την όσφρηση αλλά και καθυστερημένη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φρέσκο ή κατεψυγμένο;
Το κατεψυγμένο ψάρι δεν χάνει ιδιαίτερα τη θρεπτική του αξία και γεύση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχει καταψυχθεί άμεσα και σωστά και δεν έχει αποψυχθεί καθόλου κατά τη διάρκεια της διακίνησης του μέχρι να φτάσει στο… πιάτο μας! Τα ψάρια λοιπόν είναι πολύ ευαίσθητες τροφές και γι΄ αυτό είναι ευάλωτα σε αλλοιώσεις από μικροοργανισμούς. Από την άλλη πλευρά, τα φρέσκα ψάρια  συνήθως καταψύχονται αμέσως και έτσι ελαττώνονται οι ενζυματικές αυτές δραστηριότητες. Παράλληλα σκληραίνει ο μυϊκός ιστός και αυξάνεται η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά οξέα.
Μπορεί να σας φανεί περίεργο όμως καλύτερα θεωρούνται τα λιπαρά ψάρια, σε αντίθεση με τα κρέατα που εκεί προτιμάμε τα μη λιπαρά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια είναι- όπως ήδη τονίσαμε- είναι πολύ ωφέλιμα. Τέτοια ψάρια είναι για παράδειγμα ο τόνος, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο γαύρος και η πέστροφα.
Προσοχή στα  ψάρια που είναι πλούσια σε υδράργυρο!!!!!!!!   Ο υδράργυρος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε ψηλές συγκεντρώσεις σε μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος, ο ξιφίας, οι φάλαινες, ο καρχαρίας, ο κολιός και  μπορεί να επηρεάσει την νευρολογική ανάπτυξη των εμβρύων, των παιδιών και των εφήβων, επίσης μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα της γυναίκας, η οποία όταν είναι έγκυος μεταφέρει υδράργυρο στο παιδί της.
Τα πιο μικρά ψάρια, ο σολομός, η πέστροφα, η γλώσσα, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες, η πέρκα, οι γαρίδες, τα μύδια και τα στρείδια δεν περιέχουν ψηλές ποσότητες υδράργυρου.

Πόσο κρέας και γιατί;
Όσον αφορά στο κρέας, τα μικρά σας θα πρέπει να καταναλώνουν περίπου 1 με 2 φορές την εβδομάδα λευκό κρέας (δηλαδή γαλοπούλα ή κοτόπουλο) και 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας. Καλό είναι να αποφεύγουν τα πολλά ζωικά λίπη, όπως είναι για παράδειγμα η πέτσα από το κοτόπουλο.
Οι πρωτεΐνες που περιέχει το κρέας είναι όπως αναφέρθηκε πιο πάνω «υψηλής βιολογικής αξίας» κάτι που τις καθιστά  πολύτιμες και απαραίτητες για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού!

Τι συμβαίνει με το λίπος του κρέατος;
Το λίπος που περιέχει το κρέας σε αντίθεση με το λίπος του ψαριού δεν θεωρείται «καλό» καθώς είναι κορεσμένο, και  μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης πλάσματος και της LDL (κακής) χοληστερόλης.  Επομένως οι γονείς θα πρέπει να είναι λίγο προσεκτικοί όσον αφορά στην πρόσληψη λίπους από το κρέας.  Καλό είναι να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας στον να μην καταναλώνουν συχνά παχιά κρέατα, αλλαντικά καθώς οι διατροφικές αυτές συνήθειες θα τους ακολουθούν και ως ενήλικες πια, κάτι που θα έχει επίπτωση τόσο στο βάρος τους όσο και στην υγεία τους.  Ας μην ξεχνάμε ότι η παιδική παχυσαρκία στις μέρες μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσει και πως ένα μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών καταλήγουν παχύσαρκοι ενήλικες.    Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις η συνολική πρόσληψη λίπους δεν θα πρέπει να ξεπερνά  το 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης του παιδιού σας, ενώ η πρόσληψη κορεσμένου λίπους δεν  πρέπει να ξεπερνά το 10%.

Δικαίωμα στην επιλογή!
Αν θέλετε να περιορίσετε τους… πονοκεφάλους σας που σχετίζονται με το φαγητό του μικρού σας, μπορείτε να του δώσετε το δικαίωμα επιλογής! Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε χρόνο να φτιάξατε 2 φαγητά, αφήστε το να διαλέξει ποιο από τα δυο θα φάει αρκεί και οι δύο επιλογές να έχουν τις απαραίτητες για την ανάπτυξή του ουσίες. Αν δεν έχετε το χρόνο για τέτοιες «πολυτέλειες», απλά πριν μαγειρέψετε κάτι, μπορείτε να το ρωτήσετε αν θέλει εκείνο ή το άλλο. Πάλι όμως θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι και οι δύο του επιλογές θα είναι οι σωστές για τη διατροφή του παιδιού σας. Πάντως, όσο και να… τσινίζει το μικρό σας στην ιδέα κάποιων τροφών που όμως είναι απαραίτητες για τον οργανισμό του, να θυμάστε ότι πολλές φορές τα παιδιά δεν θέλουν το κρέας απλά γιατί τους φαίνεται περίεργο ή δεν τους έχει κάνει καλή εντύπωση και δε θέλουν το ψάρι επειδή δεν τους μυρίζει ωραία ή επειδή έχει κόκαλα. Προσπαθήστε λοιπόν να… παρουσιάσετε το φαγητό με τέτοιο τρόπο ώστε να μη τους φαίνεται «τρομαχτικό» ή ακόμη καλύτερα να τους φαίνεται ελκυστικό.  Επιπλέον, δοκιμάστε να τους το βάλετε στο αγαπημένο τους πιάτο, προκειμένου να το βοηθήσετε να το φάνε.

Έξυπνες λύσεις!
Είτε πρόκειται για κρέας είτε για ψάρι, το παιδί είναι παιδί και για αυτό θα πρέπει να του βάζετε μικρές μερίδες στο πιάτο του. Σε πολλά παιδιά η εμφάνιση ενός πιάτου με μία τεράστια μερίδα φαγητού, τους προκαλεί αποστροφή!
Αν πρόκειται για ψάρι, καθαρίστε το καλά από τα κόκαλα και «ξεγελάστε» το μικρό σας αν είναι τόσο αρνητικό με το ψάρι, φτιάχνοντάς τους για παράδειγμα, κροκέτες από το ψαχνό.
Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι μία σούπα που να έχει μέσα μικρά κομματάκια ψαριού μαζί με λαχανικά, ώστε να μην φαίνεται πολύ το ψάρι!
Μία ακόμη λύση είναι να βάλετε στο σάντουιτς τους, τόνο ή γλώσσα ή ακόμα και μπακαλιάρο και να το συνοδεύσετε με κάποια σπιτική σος.
Όσον αφορά το κρέας, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και οι συνταγές περισσότερες! Μπορείτε για παράδειγμα να μαγειρέψετε το κρέας στον ατμό, έπειτα να το κόψετε σε λεπτά κομμάτια και τέλος να το ανακατέψετε με λιωμένα λαχανικά.

Τελικά!
Η βασικότερη διαφορά που έχει το κρέας από το ψάρι, είναι το λίπος! Το λίπος του κρέατος είναι κυρίως κορεσμένο, ενώ το λίπος του ψαριού είναι πολυακόρεστο, χάρη στα απαραίτητα λιπαρά οξέα που περιέχει.. Γι΄ αυτό και τα παιδιά- πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να συνηθίσουν να έχουν ποικιλία στην διατροφή τους- σίγουρα θα πρέπει να μάθουν να τρώνε ψάρι! Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε αυτοί που δίνεται πρώτοι το παράδειγμα διατροφής στα μικρά σας!



No comments:

Post a Comment