Friday, December 28, 2012

Απολαυστικές γιορτές χωρίς περιττά κιλά

Apolaustikes giortes hwris peritta kila

Στις χριστουγεννιάτικες διακοπές οι διατροφικοί πειρασμοί αυξάνονται, καθώς όλοι μας παρευρισκόμαστε πιο συχνά από τις άλλες μέρες του χρόνου σε κοινωνικές συνεστιάσεις που περιλαμβάνουν συνήθως πολλές «λιχουδιές». Οι πειρασμοί είναι μεγάλοι, καθώς οι οικοδέσποινες για να ευχαριστήσουν τους καλεσμένους επιστρατεύουν όλη τους τη μαγειρική τέχνη σε φαγητά αλλά και σε γλυκά. Επιπροσθέτως, αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών. Ο συνδυασμός της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ, αναψυκτικών, φαγητού και γλυκών μπορεί να μας οδηγήσει σε αύξηση βάρους, ιδιαίτερα αν δεν κάνουμε κάποιες ρυθμιστικές κινήσεις τις επόμενες μέρες για να μειώσουμε την ενεργειακή πρόσληψη.

Οδηγός Διατροφικής Επιβίωσης:
- Αν γνωρίζετε ότι είστε καλεσμένοι το βράδυ φροντίστε το μεσημεριανό γεύμα σας να είναι ελαφρύ, όπως, για παράδειγμα, μια σαλάτα με μια φέτα ψωμί και ένα κομμάτι τυρί λάιτ ή ένα τοστ με σαλάτα.
- Μην αποφύγετε το φαγητό στο σπίτι, αν ξέρετε ότι θα βγείτε έξω το βράδυ, διότι θα είστε πολύ πεινασμένοι και σίγουρα θα υποπέσετε σε διατροφικούς πειρασμούς. Αντίθετα αν έχετε φάει το μικρό γεύμα στο σπίτι θα είστε πιο συγκρατημένοι.
- Αν προκύψει τραπέζι που δεν είχατε στα πλάνα σας και έχετε φάει κανονικά τα γεύματα σας μέσα στη μέρα, φροντίστε να φάτε συνετά στο τραπέζι. Περιοριστείτε σε μια κανονική μερίδα κοτόπουλο ή ψητό κρέας και ένα μπολ απλή σαλάτα (χωρίς τυριά και σος).
- Στο εστιατόριο επιλέξετε πιάτο με ψητό κρέας ή κοτόπουλο ή μακαρόνια με λαχανικά ή κόκκινη σάλτσα και αποφύγετε τηγανητά, κοκκινιστά κρέατα και λευκές σάλτσες.
- Μπορείτε να συνοδεύσετε το γεύμα στο εστιατόριο με ένα ποτήρι κρασί, αν η λήψη αλκοόλ στην εβδομάδα δεν ήταν πάνω από 2 ποτά.
- Στο εστιατόριο μοιραστείτε το επιδόρπιο με το συνοδό σας ή επιλέξετε μια φρουτοσαλάτα αντί για γλυκό που είναι πιο ελαφριά.

Διατροφικό πλάνο για τις γιορτές:
Αν ένα πρωί μπήκατε στον πειρασμό και φάγατε 2 μελομακάρονα ή 2 δίπλες με ένα ποτήρι γάλα για πρωινό, την επόμενη μέρα καλό θα ήταν να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές για πρωινό, όπως ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά ή ένα ποτήρι χυμό με μια μπάρα δημητριακών και αυτό γιατί έτσι θα μειώσετε την ενεργειακή αξία του πρωινού κατά 70%. Τα γλυκά των Χριστουγέννων είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες, γι' αυτό και η κατανάλωσή τους δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 3 ή 4 την εβδομάδα.
Αν μια μέρα σας παρέσυρε η φιλική παρέα και καταναλώσατε 6-7 ή και περισσότερα ποτήρια αλκοόλ, τότε σίγουρα την επόμενη μέρα θα πρέπει να πιείτε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού για να ενυδατωθείτε, και τις επόμενες μέρες να περιορίσετε την πρόσληψη αλκοόλ στο 1 ποτό την ημέρα ή 2 ποτά κάθε 2 μέρες. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, βραχυπρόθεσμα μειώνει τα αντανακλαστικά μας στην οδήγηση και προσδίδει πολλές θερμίδες. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι κρασί έχει περίπου 70-100 θερμίδες. Σκεφτείτε πόσες θερμίδες παίρνετε από την κατανάλωση ενός μπουκαλιού κρασιού (750ml).
Αν τη μια μέρα στο τραπέζι που σας κάλεσαν καταναλώσατε μεγάλη ποσότητα κρεάτων με κόκκινη ή λευκή σάλτσα ή υπερκαταναλώσατε ψητά κρέατα αυξημένης περιεκτικότητας σε λιπαρά, τότε έχετε καταναλώσει αυξημένη ποσότητα κορεσμένων (ζωικών λιπαρών). Την επόμενη μέρα καλό θα ήταν το κυρίως γεύμα σας να περιλαμβάνει κάποιο όσπριο ή κάποιο λαδερό με μια φέτα ψωμί σικάλεως, ένα μπολ σαλάτα και 30-50γρ. άπαχο τυρί. Έτσι θα εξισορροπηθεί κάπως η κατάσταση.
Αν σας κάλεσαν σε 2 τραπέζια στην ίδια μέρα και καταναλώσατε μεγάλες ποσότητες από ποικιλία φαγητών και γλυκών, τότε τις 2 επόμενες μέρες θα προτείναμε να ακολουθήσετε μια υποθερμιδική διατροφή για απώλεια βάρους, για να εξισορροπήσετε την προσλαμβανόμενη ενέργεια.



Παρακάτω αναφέρουμε ένα παράδειγμα του υποθερμιδικού διατροφικού πλάνου:
Πρωινό: Ένα ποτήρι γάλα 0-1,5% λιπαρά με δημητριακά
Ενδιάμεσο: Ένα φρούτο.
Μεσημεριανό: Τονοσαλάτα με 2 φρυγανιές σικάλεως.
Ενδιάμεσο: Ένα φρούτο. 
Βραδινό: Ένα γιαούρτι 2% με μια κουταλιά του γλυκού μέλι και 6-8 αμύγδαλα.

Ποιες τροφές να μη συνδυάζονται με ποιες:
Επιλέξτε ένα είδος αμυλούχας τροφής (πατάτα ή ρύζι ή μακαρόνια) για συνοδεία του κρέατος ή του ψαριού. Αποφύγετε να κάνετε μείξεις τύπου «λίγο ρύζι και λίγες πατάτες», γιατί μπορεί να παρασυρθείτε και να υπερκαταναλώσετε υδατάνθρακες.
Επιλέξτε Όταν συνοδεύετε το κρέας με μακαρόνια ή ρύζι ή πατάτες, αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ψωμιού. Έτσι για κάθε φέτα θα γλιτώσετε 80 θερμίδες.
Επιλέξτε ένα γλυκό στην κάθε έξοδο και αποφύγετε τη δοκιμή από όλα τα γλυκά.
Επιλέξτε Αν το κυρίως γεύμα σας είναι ψάρι ή θαλασσινά, ωστόσο υπάρχουν και ορεκτικά από κρέας στο τραπέζι, μην μπείτε στον πειρασμό να τα συνδυάσετε. Αν ξεκινήσατε με ψάρι, μείνετε σε αυτό για να μην επιβαρύνετε την πέψη του γεύματος.

Πηγή :http://www.myself.gr

No comments:

Post a Comment