Monday, December 24, 2012

Πώς να μην το παρακάνετε στα γιορτινά τραπέζια

Ωραίες οι γιορτές και τα πλούσια τραπέζια με τα αμέτρητα φαγητά και γλυκά! Ή μήπως όχι; Σκεφτείτε τι θα λέτε τον καινούργιο χρόνο, όταν τα ρούχα σας δε θα σας μπαίνουν πια και θα καταλάβετε τι εννοούμε. Γίνεται άραγε να τα πετύχουμε και τα δυο; Και να φάμε καλά και να μην πάρουμε κιλά; Φυσικά!



Τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, τα λαχταριστά κρέατα και τα τυριά, είναι μερικοί μόνο από τους διατροφικούς πειρασμούς των Χριστουγέννων. Οι υπερβολές σε υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα, συχνά ξεκινούν στις αρχές Δεκεμβρίου και διαρκούν μέχρι και το νέο έτος, «φορτώνοντάς» μας με παραπανίσια κιλά. Με όλα αυτά τα κεράσματα στο γραφείο, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα πάρτι με τους φίλους, δε θέλει και πολύ για να καταλήξουμε με αρκετά κιλά παραπάνω, σε πολύ μικρό διάστημα, όσες προσπάθειες και αν είχαμε κάνει όλο το χρόνο.

Κι όμως, μπορούμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, χωρίς να πάρουμε βάρος, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, ακόμη και την περίοδο των γιορτών και μάλιστα χωρίς σημαντική προσπάθεια. Δείτε πώς…

Να τρώτε πρωινό
Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό, θα έχετε ενέργεια και θα νιώθετε πλήρεις, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να φάτε πολύ και βαριά το μεσημέρι και το βράδυ. Την περίοδο των διακοπών συνήθως τρέχουμε για να προλάβουμε όλες τις δουλειές. Αλλά το να τηρούμε τα προγραμματισμένα γεύματα, θα μας βοηθήσει να είμαστε εγκρατείς όταν βλέπουμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε κάθε τραπέζι και όλες τις άλλες γιορτινές λιχουδιές.

Καταναλώστε τις θερμίδες επιλεκτικά

Το να αποφεύγετε εντελώς τα αγαπημένα σας φαγητά και γλυκά τα Χριστούγεννα, κατά πάσα πιθανότητα θα σας δημιουργήσει το αίσθημα της κούρασης και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολές αργότερα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε μικρές ποσότητες από τις αγαπημένες μας υψηλής θερμιδικής αξίας τροφές των Χριστουγέννων, ώστε να μην κερδίζουμε βάρος, αλλά να ικανοποιούμε τις… λιγούρες μας. Μην τρώτε οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σας και συνεχώς. Απολαύστε λιχουδιές που σας αρέσουν ιδιαιτέρως, αλλά με μέτρο, ώστε οι θερμίδες να αξίζουν τον… κόπο.

Προσοχή στα ποτά
Τα ποτά των Χριστουγέννων είναι μια… ύπουλη θερμιδική βόμβα που μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε προηγούμενη προσπάθειά σας για δίαιτα και μάλιστα, χωρίς να ικανοποιήσουν τη δίψα ή την πείνα σας. Η σαμπάνια, τα ζεστά ποτά τύπου gluhwein και τα λικέρ, είναι συνήθεις «ύποπτοι», γεμάτοι θερμίδες. Να είστε λοιπόν κι εδώ προσεκτικοί και προνοητικοί και προσθέστε επιπλέον πάγο στο ποτήρι σας για να μειώσετε την ποσότητα του ποτού. Φροντίζετε παράλληλα να πίνετε αρκετό νερό ή παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη. Επιλέξτε τροφές με λίγες θερμίδες, αν θέλετε να πιείτε περισσότερα ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας για να κρατάτε μια ισορροπία. Όπως και με τις αγαπημένες σας λιχουδιές, μια μικρή γεύση από τα παραδοσιακά ποτά των Χριστουγέννων δεν είναι απαγορευτική.

Μοιραστείτε ένα υγιεινό πιάτο
Αν διοργανώνετε εσείς ένα γιορτινό τραπέζι, σχεδιάστε ένα υγιεινό μενού και αντικαταστήστε τα κλασικά πιάτα των Χριστουγέννων με ελαφρύτερες εκδοχές τους. Π.χ., αντί για χοιρινό ή αρνί, μείνετε στη γαλοπούλα και το κοτόπουλο και αντί για τα παχυντικά ορεκτικά και συνοδευτικά πιάτα, προτιμήστε ευφάνταστες σαλάτες.
Αν πάλι κάποιος άλλος σας κάνει το τραπέζι, δεν έχετε κανέναν έλεγχο σχετικά με το θα σερβιριστεί. Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση, είναι να συμβάλλετε κι εσείς, φέρνοντας κάτι που μαγειρέψατε και η επιλογή σας να είναι ένα φαγητό χαμηλής θερμιδικής αξίας, οπότε να μπορείτε να φάτε κι εσείς (π.χ. μια χειροποίητη χορτόπιτα ή τάρτα λαχανικών).


Να… τσιμπολογάτε υγιεινά
Φροντίστε να έχετε μαζί σας (στην τσάντα σας), στο γραφείο και στο σπίτι, υγιεινά σνακ κατά την διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, για τις περιπτώσεις που θα έρχεστε «αντιμέτωποι» με μπουφέδες από ανθυγιεινές επιλογές ή κουτιά με γλυκά. Προτιμήστε σνακ που τρώγονται και μεταφέρονται εύκολα, όπως τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα. Επίσης μπορείτε να «τσιμπολογάτε» λαχανικά και θρεπτικά ποτά όπως οι φρέσκοι χυμοί και το τσάι. Έτσι, δε θα πεινάτε τόσο πολύ, ώστε να μη μπορείτε να αντισταθείτε σε όλα τα γλυκά που βλέπετε μπροστά σας.

Φάτε λιγάκι από το σπίτι, πριν πάτε σε μια γιορτή ή τραπέζι
Αν πάτε σε ένα πάρτι Χριστουγέννων ή ένα τραπέζι εντελώς πεινασμένοι, το πιο πιθανό είναι να κάνετε κακές διατροφικές επιλογές και υπερβολές. Πριν φύγετε από το σπίτι λοιπόν ή στο δρόμο, τσιμπήστε κάτι υγιεινό, ώστε να μην πάτε εκεί και πεινάτε σα… λύκοι, με αποτέλεσμα να θέλετε να φάτε τα πάντα. Φάτε λίγο ελαφρύ τυρί, γιαούρτι με φρούτα ή μερικούς ξηρούς καρπούς. Έτσι θα μπορέσετε να κάνετε καλές επιλογές στο μπουφέ και να απολαύσετε τις γιορτές, χωρίς να παραφουσκώσετε.

Πηγή : http://www.clickatlife.gr

No comments:

Post a Comment