Monday, December 24, 2012

Οργανώστε την διατροφή σας μετά την εορταστική περίοδο

Διατροφή μετά την εορταστική περίοδο

Αναπόφευκτα, αφεθήκαμε όπως η περίσταση το απαιτεί, να απολαύσουμε και να δοθούμε σε τροφές, γλυκά και κάθε λογής εδέσματα, προσπερνώντας τις στερήσεις, απαγορεύσεις και τα μην, απενεχοποιώντας κατά κάποιο τρόπο τροφές που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν περισσότερο στη σκέψη μας ως εμμονή ή ακρότητα.

Μήπως όμως το φαγοπότι αυτών των ημερών άφησε στο πέρασμά του κάποια περιττά κιλά?. Θα πρέπει όμως αυτό να σας κάνει να νιώθετε τύψεις και ένοχες;.
Οι επόμενες μέρες όμως πολλές φορές πιστοποιούν για αυξητική τάση που φαίνεται στο βάρος μας και στο ίδιο μας το σώμα. Έτσι ένας κακός σύμβουλος που θα ρουφιανέψει τις υπερβολές που κάναμε είναι ο δείκτης της ζυγαριάς που θα μας υπενθυμίσει τις ανάγκες του σώματος για να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα.
Τα επιπλέον κιλά αυτά που πήραμε, δεν αποτελούν αντιπροσωπευτική ένδειξη, αφού ο οργανισμός δεν τα έχει αφομοιώσει και είναι μια σύντομη παρένθεση κάτι που σημαίνει πως σύμφωνα με την αρχή του εξατομικευμένου διαιτολογίου και με την πιστή τήρησή του, μπορούν να χαθούν μόνιμα & σωστά, αργά & σταθερά.

Ακολουθώντας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά (άπαχα) θα καταφέρετε να επανέλθετε άμεσα στην φυσιολογική σας ροή, βοηθώντας παράλληλα και το ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση και να «ξεπρηστείτε». Επομένως όσο υπάρχει διάθεση, υπομονή και επιμονή πάντα θα υπάρχει και η δυνατότητα να εξισορροπήσουμε τις παραπανίσιες θερμίδες , σε συνδυασμό βεβαίως με αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας.


Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ΚΑΙ πώς να διαχειριστούμε τυχόν υπερβάσεις;
Σίγουρα δεν χρειάζεται πανικός, αλλά θέληση και κίνητρο για την εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφολογίου μακριά από ακραίες στρατηγικές με αυστηρές αποτοξινώσεις, μονοφαγία, φρουτοθεραπείες κλπ. Τέτοιου είδους σχήματα έχουν αφενός αποδειχτεί επώδυνα και αφετέρου δεν θα καταφέρουμε να έχουμε ένα σωστό και διαχρονικό αποτέλεσμα.
Το να προβείτε σε ακραίες διαδικασίες περιορισμού της τροφής, εφαρμόζοντας δίαιτες μονοφαγίας δεν θα σας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, παρά μόνο να εξαντλήσει τον οργανισμό σας.
Όσο πιο γρήγορα χάσετε βάρος τόσο πιο γρήγορα θα το ξαναπροσλάβετε και μάλιστα ακόμη περισσότερο, γιατί χάνετε κυρίως υγρά-νερό και πολύτιμο μυϊκό ιστό (πτώση του μεταβολικού μας ρυθμού), ενώ το λίπος μπορεί να παραμένει και ίσως και να αυξάνεται. Δεν είναι τυχαίο που πολλά άτομα ισχυρίζονται ότι έχουν παχύνει από τις πολλές στερητικές δίαιτες. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό, όταν θέλετε να χάσετε τα 2-3 κιλά που μπήκαν στις γιορτές. Αρκεί να προσέξετε λίγο τη διατροφή σας δίνοντας έμφαση στα φρούτα, τους χυμούς, τα λαχανικά, τα άπαχα γαλακτοκομικά και το άπαχο κρέας (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα) ενώ παράλληλα θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση νερού (8-12 ποτήρια ημερησίως) και τη φυσική σας δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστική).

Πρώτες σκέψεις και πρώτες κινήσεις…

Οργανώστε την διατροφή σας εφαρμόζοντας ένα ισορροπημένο ελαφρώς υποθερμιδικό πρόγραμμα,
βασισμένο στην Μεσογειακή Διατροφή…

Μικρά και συχνά γεύματα
(4-5 γεύματα ανά 3 – 4 ώρες)
  • Διατηρούν σε ευγλυκαιμική κατάσταση τον οργανισμό όλο το 24ωρο
  • Περιορίζουν την ποσότητα των επόμενων γευμάτων
  • Διατηρούν καλά τον μεταβολικό ρυθμό
Ενδιάμεσα σνακ
(φρούτα με γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς)
  • Γεύμα που δίνει ευχαρίστηση
  • Προκαλεί κορεσμό
  • Παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες.
Το γεύμα να συνοδεύεται πάντα από σαλάτα
  • Προσοχή στην ποσότητα ελαιολάδου(1 κουταλιά ανά μερίδα).
  • Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αυξάνουν τον κορεσμό, περιορίζοντας φυσιολογικά την συνολική πρόσληψη τροφής.
Δεν αποκλείονται οι αμυλούχες τροφές, αλλά περιορίζονται
  • Δημητριακά για το πρωινό, καλαμπόκι, όσπρια, πατάτα συνοδοί του μεσημεριανού πιάτου και κάποιο τοστ για δείπνο είναι μια επιτρεπτή ποσότητα υδατανθράκων που θα σας βοηθήσει χωρίς ακρότητες να πετύχετε τον στόχο σας.


ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ…:
Οι ακραίες δίαιτες δεν βοηθούν τον οργανισμό,
για αυτό βάλτε προτεραιότητα την υγεία και τον εαυτό σας
οργανώνοντας σωστά την διατροφή σας με απλά βήματα.




ΒΗΜΑ 1Ο
Σταθεροποιήστε τις ώρες των γευμάτων σας: επιλέξτε ένα ωράριο που ταιριάζει στο πρόγραμμά σας, αφήνοντας κενό 3-4 ωρών μεταξύ των γευμάτων (πχ 07:00, 11:00, 15:00, 19:00), τηρώντας το όσο πιο πιστά γίνεται.
ΒΗΜΑ 2Ο
Επιλέξτε ένα θρεπτικό πρωινό (πχ. γάλα με δημητριακά). Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου που δεν τρώει ποτέ πρωινό, κάντε μια καλή αρχή προσθέτοντας κάτι μικρό στο πρωινό σας (πχ 2 φρυγανιές με μέλι ή λίγο άπαχο τυράκι).
ΒΗΜΑ 3Ο
Πίνετε 2 ποτήρια νερό μεταξύ των γευμάτων σας. Μην περιμένετε να διψάσετε για πιείτε νερό. Έτσι πέρα από την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, θα βοηθήσετε στην αποβολή των τοξινών και «ρύθμιση» της τάσης του να τσιμπολογάτε ανεξέλεγκτα.!
ΒΗΜΑ 4Ο
Να τρώτε ένα πιάτο σαλάτα εποχής (πχ λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, χόρτα εποχής κτλ) με 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και λεμόνι, πριν ξεκινήσετε το μεσημεριανό σας γεύμα. Θα σας προσφέρει απαραίτητες βιταμίνες και φυτικές ίνες χωρίς να σας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες, ενώ παράλληλα θα ελέγχεται καλύτερη την όρεξή σας.
ΒΗΜΑ 5Ο
Επιλέξτε για μεσημεριανό γεύμα σύμφωνα με τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής. Διαλέξτε μία από τις παρακάτω κατηγορίες τροφίμων, διαφορετική για κάθε ημέρα τις εβδομάδας: κόκκινο κρέας, λευκό κρέας, ψάρι, όσπριο, ζυμαρικό, λαδερό λαχανικό, ελαφρύ γεύμα. Οι 3 πρώτες κατηγορίες πρέπει να συνδυάζονται με υδατάνθρακες (πχ ψωμί) και οι 3 επόμενες με πρωτεΐνες (πχ τυρί με χαμηλά λιπαρά) σε μικρές ποσότητες.
ΒΗΜΑ 6Ο
Επιλέξτε ένα ελαφρύ βραδινό (πχ γιαούρτι με μέλι ή ένα ντάκο ή ένα μπολάκι κουάκερ με γάλα, κανέλα και ανάλατους ξηρούς καρπούς) ή καταναλώστε το μεσημεριανό σας σε μικρότερη ποσότητα.

Σκοπός μας δεν είναι να σας προτείνουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο για το πώς να χάσετε τα κιλά σας, και αυτό γιατί ο καθένας από εμάς χρειάζεται το δικό του εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Στόχος μας είναι να σας προτείνουμε έναν τρόπο σκέψης, για το πώς να διαχειριστείτε τε το πρόβλημα και την σταδιακή αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς με απώτερο στόχο την σωστή και μόνιμη απώλεια βάρους.


10 διατροφικά tips … για μετά τα Χριστούγεννα!

Μετά από τα υπερθερμιδικά και πλούσια γεύματα σε κορεσμένα λιπαρά που κάνατε τα Χριστούγεννα, ο οργανισμός σας έχει υποστεί ένα «σοκ» και χρειάζεται μια σωστή διατροφή να ισορροπήσει. Για αυτό λοιπόν ακολουθήστε αυτά τα 10 βήματα για να είστε πιο υγιείς.

  • Ένα καλό πρωινό είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείπεται μέσα στην ημέρα. Μια καλή επιλογή είναι γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ή 2 φρυγανιές με μέλι & ένα αφέψημα ή ένα φυσικό χυμό.

  • Τηρείτε σταθερές ώρες μεταξύ των γευμάτων σας ώστε να απέχουν 3-4 ώρες μεταξύ τους.

  • Ενδιάμεσα για μια ήπια αποτοξίνωση να καταναλώνετε κυρίως φρούτα ή φυσικούς χυμούς, ή εάν αισθάνεστε έντονη πείνα ένα άπαχο γιαούρτι με 2 κριτσίνια.

  • Το μεγαλύτερο μέρος του γεύματος σας να αποτελείται από μια σαλάτα (κατά προτίμηση πράσινη), σε μικρότερη αναλογία από το κρέας.

  • Προτιμήστε να καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα μια με δύο φορές ψάρι, μια με δύο φορές όσπριο ή και λαδερό και μια φορά ένα ελαφρύ γεύμα, όπως μια σαλάτα.

  • Το βραδινό σας φροντίστε να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό σας. Προτιμήστε κάποιο γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά /ή μια φρουτοσαλάτα μαζί με λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.

  • Πιο αραιές επιλογές βραδινού μέσα στην εβδομάδα, εφόσον έχετε φάει ένα ελαφρύ μεσημεριανό, μια σαλάτα με τόνο ή 1 βραστό αβγό ή ένα τοστ.

  • Αποφύγετε τα τηγανιτά ή τα φαγητά με πολλές σάλτσες, επιλέξτε τα ψητά και τις πράσινες σαλάτες.

  • Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική, για να αποβληθούν οι κατακρατήσεις υγρών που γίνονται από τα φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα με κάποιο περίπατο τώρα που ο καιρός είναι καλός ή βάλτε την άσκηση στη ζωή σας, θα νιώσετε κατευθείαν τη διαφορά στο σώμα σας.

Πηγή : http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment