Sunday, December 2, 2012

Σωστή διατροφή

Τι αποτελεί σωστή διατροφή και ποιές συνήθειες πρέπει να αφομοιώσουμε;

Σωστή διατροφή και συνήθειεςΗ σωστή πρόσληψη τροφής αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη ορισμένων παθήσεων, όπως οι διάφοροι καρκίνοι, η παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης. Εκτός λοιπόν της σημασίας που έχει για μια επιθυμητή εξωτερική εμφάνιση που επιδιώκει ο καθένας έχει μεγάλη αξία και για την υγεία.

Οι ειδικοί συνιστούν ως ισορροπημένη διατροφή τη Μεσογειακή. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε ελάχιστες φορές το μήνα και σε μικρές ποσότητες κόκκινο κρέας και γλυκά. Επίσης υποστηρίζουν πως μερικές φορές τη βδομάδα η διατροφή του καθενός ορθό θα ήταν να περιλαμβάνει αυγά, πουλερικά ή ψάρι. Τέλος τονίζουν πως απαραίτητα σε καθημερινή βάση είναι τα γαλακτοκομικά, το ελαιόλαδο και οι ελιές, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, καθώς και το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά.

Οι τρόποι μαγειρέματος χωρίς πολλά λιπαρά, η αποφυγή αεριούχων αναψυκτικών και η προτίμηση λαδερών φαγητών, λαχανικών, οσπρίων, φρούτων, ψωμιού και σουπών επιφέρουν θετικά αποτελέσματα για την επίτευξη μιας ισορροπημέης διατροφής. Καλό θα ήταν ακόμη οι μητέρες να ετοιμάζουν κολατσιό για τα παιδιά τους, ώστε να γνωρίζουν πως τρέφονται εκτός σπιτιού. Όπως έχει προαναφερθεί μεγάλη σημασία έχει η πρόσληψη βιταμινών από το ψάρι και τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, αλλά και το ψωμι που κατά προτίμιση να είναι ολικής αλέσεως και το λαδι, ειδικά του ωμού στα φαγητά.

Αδιαμφισβήτητη αξία έχει και ο τρόπος με τον οποίο γευματίζει ένα άτομο. Σημαντικό ρόλο παίζει επομένως η πρόσληψη της τροφής να γίνεται όντας κάποιος καθιστός στο τραπέζι σε μια αρμονική ατμόσφαιρα. Επιπροσθέτως το πρωινό είναι ένα γεύμα που δεν θα πρέπει να παραλείπεται και θα πρέπει να απολαμβάνεται εφόσον κάποιος το τρώει αργα, όπως και όλα τα γεύματα της ημέρας.

Όσο και αν φαίνεται χαλαρωτικό δεν είναι καλό να βλέπει κάποιος τηλεόραση την ώρα που τρώει. Καθοριστικά για την εικόνα και την υγεία του καθενός είναι και τα τακτα και σταθερά χρονικά διαστήματα που θα προσλαμβάνει ένα άτομο την τροφή του.

Το νερό είναι ίσως το πιο απαραίτητο στοιχείο καθημερινής διατροφής και θα πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Για το τέλος καλή θα ήταν η απομάκρυνση των σκληρων ποτών και η μείωση του κρασιού από το εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα του καθενός, καθώς και η αποφυγή της ζάχαρης.
Πηγή : http://www.diet4me.gr

No comments:

Post a Comment