Sunday, December 2, 2012

Το γιαούρτι στη διατροφή μας

Τι ακριβώς είναι το γιαούρτι και τι προσφέρει για την υγεία μας;

Τι είναι το γιαούρτι;

Το γιαούρτι είναι προϊόν πηγμένου γάλακτος που προκύπτει από γαλακτική ζύμωση με την επίδραση των καλοηθών βακτηρίων Λακτομπάκιλλους Μπουλγκάρικους (Lactobacillus Bulgaricus) και Στρεπτόκοκους Θερμόφιλους (Streptococcus Termophillus) επί γάλακτος με ή χωρίς πρόσθετα. Οι μικροοργανισμοί στο τελικό προϊόν πρέπει να είναι ζωντανοί και εν αφθονία.

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πολύτιμα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά: πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ υπάρχουν και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α και D. Οι πρωτεϊνες του γιαουρτιού είναι ανώτερες του γάλακτος, το ασβέστιο είναι περισσότερο γιότι τα συστατικά περιέχονται σε συμπηκνωμένη μορφή, ενώ οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνονται με την επίδραση των βακτηριδίων και έτσι, σε σχέση με το γάλα, διευκολύνεται η εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.

Το γιαούρτι είναι ωφέλιμο γιατί:

Αρχικά είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεϊνες. Επίσης το γαλακτικό οξύ του γιαουρτιού συμβάλλει στη σύνθεση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος. Ακόμα ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις λοιμώξεις. Η περιεκτικότητά του σε ‘’ζωντανά’’ βακτήρια συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσιοποιητικού συστήματος. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Από επιστημονικές μελέτες έχει προκύψει ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας γιαουρτιού βελτιώνει σημαντικά το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας τα επίπεδα της (‘’κακής’’) LDL χοληστερόλης και αυξάνοντας τα επίπεδα της (‘’καλής’’) HDL χοληστερόλης στην κυκλοφορία. Επιπλέον ο λακτοβάκιλλος, ένα προβιοτικό βακτήριο που βρίσκεται στο γιαούρτι, έχει αξιοσημείωτη προληπτική και θεραπευτική επίδραση στην αθρίτιδα, καθώς και σε άλλες φλεγμονώγεις παθήσεις. Σημαντικό είναι ακόμα να αναφέρουμε ότι το Helicobater pylori, το παθογόνο βακτήριο που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση έλκους, μπορεί να καταπολεμηθεί μέσω της κατανάλωσης γιαουρτιού. Από μελέτες έχει προκύψει ότι η κατανάλωση δύο μερίδων γιαουρτιού καθημερινά μειώνει την δραστικότητα των ενζύμων του ελικοβακτηριδίου σε ασθενείς με έλκος. Ακόμα είναι εξαιρετικά βοηθητικό για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης των γυναικών. Επίσης βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των εντέρων. Το γιαούρτι περιέχει και προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός. Συμβάλλει στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών. Ως τροφή, το γιαούρτι βοηθάει στην υψηλή πρόσληψη ασβεστίου και κατ’ επέκταση στην καλή υγεία των οστών. Το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζούν στη γλώσσα και το σάλιο. Ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα λόγω δυσανεξίας στην λακτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο που περιέχει το γάλα. Κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30%. Το αποτέλεσμα αυτής της μείωσης είναι ότι το γιαούρτι αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμα και για ανθρώπους που δεν μπορούν να πίνουν γάλα. Σε φυσιολογικά πλαίσια  το γάλα χρειάζεται 4 ώρες για να χωνευτεί ενώ μόνο μια ώρα για το γιαούρτι.

Απαραίτητο στη διατροφή

Το γιαούρτι πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας διατροφής όλων μας, αφού έχει μεγάλη βιολογική αξία και μπορεί και δρα τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό, παράγοντας έστι την υγεία.

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες γιαουρτιού, θα πρέπει όμως να διαβάζετε τις ετικέτες για να επιλέξετε το καλύτερο. Συγκεκριμένα, το πραγματικό γιαούρτι πρέπει να αναφέρει στην ετικέτα «ζωντανό» ή «με ζωντανά γαλακτικά ένζυμα» ή να γράφει την επιστημονική τους ονομασία.

Βεβαιωθείτε ακόμη ότι το γιαούρτι με φρούτα δεν έχει προσθετικά ή συντηρητικά, όπως σορβικό κάλιο(που χρησιμοποιείται στα φρούτα).

Πρόκειται για μια τροφή κατάλληλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες και μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα, ένα υγιεινό σνακ πριν τη γυμναστική, ένα ελαφρύ βραδινό, ακόμη και ένα επιδόρπιο αν συνδυαστεί με μέλι, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Και φυσικά είναι το ιδανικό τρόφιμο για δίαιτα αφού προσδίδει λίγες θερμίδες.

Πηγή : http://www.diet4me.gr

No comments:

Post a Comment