Saturday, December 22, 2012

Διατροφή Χριστουγέννων: Πόσο εφικτή είναι η διατήρηση του βάρους μας;


Τα Χριστούγεννα αποτελούν την πλέον γιορτινή και λαμπερή εποχή του χρόνου, η οποία προσφέρεται για ξεγνοιασιά, καλοπέραση και διασκέδαση. Αναπόσπαστο κομμάτι της Χριστουγεννιάτικης απόλαυσης αποτελεί το γιορτινό τραπέζι, πλούσιο σε λιχουδιές και γλυκίσματα. Το άγχος και η πίεση της εργασίας και των ταχέων ρυθμών της καθημερινής ζωής έχει οδηγήσει στην αναγωγή του φαγητού και του γλυκού ως την ύψιστη απόλαυση, άρρηκτα συνδεδεμένη με οποιαδήποτε εορταστική εκδήλωση. Η διατήρηση του βάρους κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου φαίνεται άπιαστο όνειρο, καθώς η πρόσληψη 1,5-2 κιλών κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών αποτελεί σύνηθες φαινόμενο.  Πώς λοιπόν θα αποφύγουμε την ενοχλητική αυτή πρόσληψη βάρους;
Η πρόσληψη βάρους βασικά πηγάζει από τη λανθασμένη νοοτροπία που μας διέπει: «Χριστούγεννα είναι, ας φάμε όσο πιο πολύ μπορούμε, γιατί μετά πότε θα ξαναφάμε;». Οι υπερβολές τέτοιου τύπου οδηγούν σε υπερκατανάλωση φαγητού, ποτού και γλυκού, θαρρείς και αποτελούν κάτι το απαγορευμένο που μπορούμε να καταναλώσουμε μόνο την περίοδο των εορτών. Κανένα φαγητό και κανένα γλυκό δεν είναι απαγορευμένο, αρκεί να καταναλώνεται στην ποσότητα και με τη συχνότητα που πρέπει στα όρια μιας ισορροπημένης διατροφής.


Γλυκά 
Αδιαμφισβήτητα κύριος υπαίτιος της πρόσληψης βάρους είναι η υπερκατανάλωση γλυκών. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων με πρόφαση το εορταστικό κλίμα, η πρόσληψη γλυκών μπορεί να φτάνει τα 5-6 γλυκίσματα την ημέρα, τα οποία επιβαρύνουν τη διατροφή και την υγεία και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην πρόσληψη βάρους. Αντιθέτως, η κατανάλωση ενός ή το πολύ δύο γλυκισμάτων την ημέρα είναι στα φυσιολογικά πλαίσια και σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, δε φαίνονται ικανά να οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους. Οι περισσότερες θερμίδες των γλυκών προέρχονται από το λίπος (9 θερμίδες/ γραμμάριο) και όχι από τη ζάχαρη (4 θερμίδες/ γραμμάριο), όπως λανθασμένα πιστεύει η πλειοψηφία. Τις καλύτερες επιλογές αποτελούν τα μελομακάρονα και οι δίπλες σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, το τσουρέκι και τα κουλουράκια. Επιπρόσθετα, η παρασκευή γλυκών στο σπίτι μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των θερμίδων των Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Χρησιμοποιείτε ελαφρώς λιγότερη ζάχαρη από αυτή που οι συνταγές σας προτείνουν, χρησιμοποιείτε μαργαρίνη light ή ακόμα καλύτερα ελαιόλαδο καθώς και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Η τακτική αυτή θα σας επιτρέψει να καταναλώνετε έως και 2 γλυκά την ημέρα χωρίς τύψεις και με μειωμένο τον κίνδυνο της πρόσληψης βάρους.


Φαγητά
Αναφορικά με τα Χριστουγεννιάτικα, Λουκούλια γεύματα οι ακόλουθες συστάσεις θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες:
l Προτιμήστε το λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) και αποφύγετε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί)
l Αφαιρέστε τις πέτσες και το ορατό λίπος από το κρέας σας
l Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες τηγανιτών τροφίμων
l Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο για όλα τα φαγητά και τις σαλάτες και αποφύγετε τα ζωικά λίπη
l Συνοδεύστε όλα τα φαγητά με πλούσια σαλάτα λαχανικών
l Τρώτε από το πιάτο σας, ώστε να έχετε συναίσθηση της ποσότητας και αποφεύγετε να τσιμπολογάτε από όλα τα πιάτα του τραπεζιού
l Κάνετε μικρά και συχνά γεύματα και πίνετε αρκετό νερό (7-8 ποτήρια ημερησίως) .


Αλκοόλ           
Η κατανάλωση αλκοόλ τις ημέρες των Χριστουγέννων παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Εσείς προτιμήστε το κόκκινο κρασί, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά. Αποφύγετε τις υπερβολές, αφού το αλκοόλ αποτελεί σημαντική πηγή θερμίδων (7 θερμίδες/ γραμμάριο αλκοόλ).

Ειδικότερα τέλος για άτομα με προβλήματα υγείας, η υπερβολική κατανάλωση γλυκών, κρέατος, τηγανιτών τροφίμων και αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, οφείλει να είναι πιο προσεκτική στις τροφικές επιλογές την περίοδο των εορτών.
Οι παραπάνω συστάσεις θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε χωρίς στερήσεις τα γιορτινά τραπέζια και να χαρείτε τις διακοπές των Χριστουγέννων χωρίς να προσλάβετε περιττά κιλά.

 
Καλές Γιορτές!!

Πηγή : http://www.dietstories.gr

No comments:

Post a Comment