Tuesday, December 18, 2012

Ελέγξτε το βάρος σας την περίοδο των εορτών

ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Τα Χριστούγεννα αποτελούν την πλέον γιορτινή και λαμπερή εποχή του χρόνου, η οποία προσφέρεται για ξεγνοιασιά, καλοπέραση και διασκέδαση. Αναπόσπαστο κομμάτι της Χριστουγεννιάτικης απόλαυσης αποτελεί το γιορτινό τραπέζι, πλούσιο σε λιχουδιές και γλυκίσματα. Κατά την διάρκεια των γιορτών γίνεται μια υπερκατανάλωση φαγητού, ποτού και γλυκού. Κανένα φαγητό ή γλυκό είναι απαγορευμένο, φτάνει να καταναλώνεται με μέτρο. Επίσης η εορταστική περίοδος δεν ενδείκνυται για δίαιτα απώλειας βάρους, αλλά πέραν της χαρμόσυνης ατμόσφαιρας, είναι και μια ευκαιρία διατροφικού crash test & εγκράτειας, μέσα από μια σωστή διατροφική στρατηγική.

ΓΛΥΚΑ
Η υπερκατανάλωση γλυκών είναι η κύρια αιτία πρόσληψης βάρους κατά τη διάρκεια των γιορτών. Η κατανάλωση ενός ή το πολύ δύο μικρών γλυκισμάτων την ημέρα (κατά προτίμηση το πρωί ή νωρίς το απόγευμα) είναι στα φυσιολογικά πλαίσια και σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, δεν φαίνονται ικανά να οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους.
Κάποιες καλές επιλογές είναι τα μελομακάρονα και οι δίπλες σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, το τσουρέκι και τα κουλουράκια. Επίσης μπορείτε να μειώσετε τις θερμίδες των γλυκών που παρασκευάζετε αν χρησιμοποιείτε ελαφρώς λιγότερη ζάχαρη από αυτή που οι συνταγές σας προτείνουν, χρησιμοποιείτε μαργαρίνη light ή ακόμα καλύτερα ελαιόλαδο καθώς και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.





ΦΑΓΗΤΑ
  • Προτιμήστε το λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) και αποφύγετε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί)
  • Αφαιρέστε τις πέτσες και το ορατό λίπος από το κρέας σας
  • Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες τηγανιτών τροφίμων
  • Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο για όλα τα φαγητά και τις σαλάτες. Αποφύγετε τα ζωικά λίπη και τα ντρέσινγκ (βούτυρο, μαγιονέζα)
  • Συνοδεύετε όλα τα φαγητά με πλούσια σαλάτα λαχανικών
  • Κάνετε μικρά και συχνά γεύματα και πίνετε αρκετό νερό (7-8 ποτήρια ημερησίως)


ΑΛΚΟΟΛ
Η κατανάλωση αλκοόλ τις ημέρες των Χριστουγέννων παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Εσείς προτιμήστε το κόκκινο κρασί, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά. Αποφύγετε τις υπερβολές, αφού το αλκοόλ αποτελεί σημαντική πηγή θερμίδων (7 θερμίδες/ γραμμάριο αλκοόλ).


Nutri tip’s

Βάλτε πρόγραμμα στην διατροφή σας! Τις ημέρες που ξέρετε ότι είστε καλεσμένοι κάπου και θα ξεφύγετε, προσέξτε την διατροφή σας . Για παράδειγμα αν έχετε γιορτινό τραπέζι το βράδυ, καταναλώστε κάτι ελαφρύτερο το μεσημέρι πχ. 120γρ τόνος σε νερό με δύο φλιτζάνια μαρούλι, μια κουταλιά του γλυκού λάδι και μια φρυγανιά ή ένα γιαούρτι με ένα φρούτο.
Μην πανικοβάλλεστε! Αν έτυχε να φάτε ένα γλυκό μη θεωρήσετε ότι έχετε ούτως ή άλλως ξεφύγει από το διατροφικό σας πρόγραμμα και καταναλώσετε πολλά περισσότερα. Η κατανάλωση 3-4 γλυκών στο σύνολο των γιορτινών ημερών (πχ. ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές ή μια δίπλα) δεν θα συντελέσει σε αύξηση του βάρους σας.
Σε ένα τραπέζι επιλέξτε καλύτερα
… 120-150γρ κρέατος (κατά προτίμηση γαλοπούλας ή κοτόπουλου) και ενός πιάτου σαλάτας της αρεσκείας σας (χωρίς μεγάλη ποσότητα λιπαρών σος ή ελαιόλαδου) και περιορίστε την κατανάλωση των ορεκτικών σε ένα γεμάτο πιάτο του γλυκού μόνο. Ο κορεσμός θα επέλθει από το κρέας και την σαλάτα (που έχουν σχετικά λίγες θερμίδες) και θα αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ορεκτικών που είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά.
Αλκοόλ …Μην καταναλώνετε περισσότερες από 7 μονάδες αλκοόλ στην εβδομάδα αν είστε άντρας και 4 αν είστε γυναίκα (Μια μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί ή μια μονή δόση (25ml) οινοπνευματώδους). Αν γνωρίζετε ότι κάποιες μέρες στην εβδομάδα θα πιείτε αλκοόλ, φυλάξτε τις μονάδες σας για αυτές τις μέρες.
Αλλάξτε την διατροφική σας συμπεριφορά…Σηκωθείτε από το τραπέζι πριν χορτάσετε, τρώτε πάντα καθιστοί (διότι το φαγητό στο πόδι αυξάνει τον κίνδυνο τσιμπολογημάτων) και τρώτε αργά μασώντας καλά την τροφή σας.
Νερό – πηγή ζωής…Μην ξεχνάτε να πίνετε 8-10 ποτήρια νερού την ημέρα για να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο, να αποβάλλετε τις τοξίνες και να έχετε καλή λειτουργία του εντέρου.
Μαγειρέψτε ελαφριά.. Μαγειρέψτε διατηρώντας την καλή γεύση, μειώνοντας παράλληλα τις θερμίδες. Χρησιμοποιείστε πολτό από φρούτα ή γιαούρτι στη θέση του βουτύρου. Στα γλυκά τα δυο ασπράδια αυγών μπορούν να πάρουν τη θέση ενός ολόκληρού αυγού. Σε συνταγές με τυρί χρησιμοποιήστε τυρί με χαμηλών λιπαρών (10 -15 % λιπαρά).
Μην παραλείπετε τα γεύματα σας. Το να παραλείπετε γεύματα όταν ετοιμάζεστε για τα γεύματα των γιορτών θα σας δημιουργήσει μεγάλη πείνα. Έτσι, καταναλώστε λίγες πρωτεΐνες και ίνες πριν το πάρτι. Μπορείτε να προτιμήσετε ένα αυγό και τοστ ή γιαούρτι και ένα κομμάτι φρούτο.
Προτιμήστε τροφές που σας αρέσουν πιο πολύ. Όταν αρχίσει η γιορτή να είστε επιλεκτικοί. Χαρείτε τις τροφές για τις οποίες ‘τρελαίνεστε’ και τις βρίσκετε μόνο μια-δυο φορές το χρόνο. Τα υπόλοιπα εδέσματα που βρίσκετε ανά πάσα στιγμή όλη τη χρονιά, μπορείτε να τα παραλείψετε.
Ισορροπήστε το πιάτο σας. Μην ξεχάσετε να βάλετε στο πιάτο σας τρόφιμα πλούσια σε ίνες (όπως σαλάτα), γαρίδες ή μια μικρή μερίδα άπαχου κρέατος, κρακεράκια ολικής αλέσεως ή πρωτεΐνες, δίπλα στο μικρό κομμάτι γλυκού.
Απομακρυνθείτε από τον μπουφέ. Μόλις σερβιριστείτε από τον μπουφέ, απομακρυνθείτε και αρχίστε να μιλάτε με τους άλλους καλεσμένους. Όχι μόνο θα συσφίξετε τις σχέσεις σας, αλλά θα τρώτε με χαλαρότερους ρυθμούς.
Πιείτε...Ευχαριστηθείτε τα μη αλκοολούχα ποτά μεταξύ των αλκοολούχων. Έτσι θα μείνετε ενυδατωμένοι και, ταυτόχρονα, μέσα στο εορταστικό πνεύμα.
Διασκεδάστε. Διασκεδάστε, χορέψτε αφήνοντας για λίγο το φαγητό σας στην άκρη. Να είστε ενεργητικοί στο σπίτι, να πηγαίνετε περιπάτους ή υπαίθριες δραστηριότητες όπως μια εκδρομή.
Κινηθείτε. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε το ρυθμό άσκησης, μπορείτε παρόλα αυτά να κάνετε την άσκηση προτεραιότητα. Να έχετε στόχο να ασκείστε για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες, περπατώντας στην περιοχή σας, ανεβαίνοντας γρήγορα τα σκαλιά ή κάνοντας ποδήλατο. Κάψτε αυτές τις παραπάνω θερμίδες και μην τις συσσωρεύετε.

ΚΑΝΤΕ ΜΑΤ … ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΕΣ

  • Ξεκινήστε το γεύμα σας πρώτα από σαλάτα.
  • Μην έχετε σε ορατό και εύκολα προσβάσιμο μέρος τα γλυκά. Μην τα αφήνετε πάνω στο τραπέζι εκτεθειμένα στο μάτι και… στο χέρι σας.
  • Μη σκέφτεστε ότι τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο και συνεπώς δεν πειράζει αν το παρακάνετε. Έστω όμως κι αν δεν καταφέρετε να είστε εγκρατείς, μην αφεθείτε εντελώς και πάρετε την ανιούσα. Επιδιώξτε τις επόμενες ημέρες μια πιο ελαφριά διατροφή, ώστε να ισορροπήσετε τις ατασθαλίες.
  • Προτιμήστε γαλοπούλα γεμιστή (480 kcal), αντί για αρνί με πατάτες φούρνου (720 kcal) ή χοιρινό με πατάτες φούρνου (780 kcal).
  • Φροντίστε η γέμιση της γαλοπούλας να περιέχει κάστανα, κουκουνάρια ή και φρούτα, αλλά όχι κιμά και πολύ λιπαρά τυριά (γραβιέρα, μανούρι, γκούντα).
  • Χρησιμοποιήστε μικρά πιάτα για να ελέγχετε καλύτερα τις ποσότητες και την μερίδα σας.
  • Προσπαθήστε να μην τρώτε το φαγητό σας κρύο.
  • Η ώρα του γεύματος, θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη ιεροτελεστία. Μέσα από την πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων, είναι και μια ιδανική ευκαιρία να τρώμε αργά το φαγητό μας, σε όμορφο και χαλαρό περιβάλλον, με συζήτηση και κυρίως ηρεμία. Ένα συνοδευτικό ποτό ή κρασί δεν είναι παρασπονδία, αλλά μια δόση πλήρους ικανοποίησης.
  • Αντικαταστήστε τα κανονικά αναψυκτικά με light, κερδίζοντας έτσι σε θερμίδες, διατηρώντας παράλληλα την απόλαυση που ζητάτε.
  • Αποφύγετε να συνοδεύετε το αλκοόλ με αρκετούς αλμυρούς ξηρούς καρπούς.
  • Αν νιώσετε ότι το παρακάνατε, την επομένη φάτε μόνο σαλάτες ή σούπα και αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!… 

Πηγή :http://www.enmesodiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment