Tuesday, December 18, 2012

Πως θα αντιμετωπίστε τα κιλά των εορτών;

Απλές συμβουλές για χάσιμο των κιλών που λάβατε

Χάσιμο κιλών χριστουγέννων
Οι διακοπές των Χριστουγέννων μαζί με την ξενοιασιά των ημερών, απομάκρυναν τα «μη» και τα «πρέπει» του διαιτολογίου μας. Το «μετά» όμως δεν αργεί να έρθει και παράλληλα εμείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με λίγα έως και περισσότερα παραπανίσια κιλά. Πως μπορούμε, λοιπόν, να το αντιμετωπίσουμε;

 


1. Ηρεμήστε! Προτού καταφύγετε πανικόβλητες σε επικίνδυνες και στερητικές δίαιτες και αποτοξινώσεις, σκεφθείτε αν θέλετε να ξεκινήσετε τον καινούριο χρόνο επιβαρύνοντας την υγεία σας. Από τα χρόνια του Ιπποκράτη, ακόμη, πίστευαν  πως η ασιτία ή «αποτοξίνωση»/ μονοφαγία όπως συνηθίζεται να αποκαλείται σήμερα, αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση εφόσον αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Όσο πιο αυστηρή και στερητική είναι, μάλιστα, μια δίαιτα τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επαναπρόσληψης βάρους. Αποφύγετε την ταλαιπωρία και εξασφαλίστε την επιτυχία στην απώλεια βάρους με τον πιο απλό τρόπο. Ξεκινήστε και πάλι να τρώτε ισορροπημένα και ζητήστε τη βοήθεια πτυχιούχου διαιτολόγου όποτε και εφόσον το χρειαστείτε.

2. «Ακολουθήστε» το σώμα σας. Δεν υπάρχει τίποτε πιο έξυπνο στη φύση από το ανθρώπινο σώμα, το οποίο έχει την τάση να δημιουργεί μηχανισμούς που επαναφέρουν την ισορροπία του. Αυτό σημαίνει πως μετά από περιόδους υπερφαγίας, το σώμα έχει την τάση να μειώνει την όρεξη, με αποτέλεσμα να χορταίνουμε από τη φύση μας με μικρότερες ποσότητες τροφής. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μπλοκάρει όταν εκθέτουμε συνεχώς το σώμα σε θερμιδογόνα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως μυρωδιές, εικόνες και γεύσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στο φαγητό χωρίς πραγματικά να πεινάμε.

3.  Κρατήστε τη χαρά και απομακρύνετε τα γλυκά. Σύμφωνα με τη θεωρία του «φόβου της πείνας», ο άνθρωπος έχει την τάση να υπερκαταναλώνει τροφή όταν βρεθεί σε αφθονία φαγητού. Ένας τρόπος, λοιπόν, για να σταματήσετε να φορτώνεται το σώμα σας με παραπανήσιες θερμίδες είναι να απομακρύνετε από το σπίτι όλα τα γλυκά των γιορτών (π.χ. μελομακάρονα, βασιλόπιτες και κουραμπιέδες).

Με άλλα λόγια, για να χάσει κάποιος τα κιλά του δεν χρειάζεται να υιοθετήσει αυστηρά διαιτητικά μοντέλα, αλλά απλά να διορθώσει τη διατροφική του συμπεριφορά. Για να καταφέρετε κάτι τέτοιο, αναζητήστε ποιες είναι οι συμπεριφορές που σας παχαίνουν, αλλάξτε τες με πιο υγιεινές και φροντίστε να ενισχύσετε την καθημερινότητά σας με ισορροπημένες συνήθειες, όπως το πρωινό, η καθημερινή δραστηριότητα ή η συστηματική κατανάλωση 5 φρούτων και λαχανικών καθημερινά, που σιγά-σιγά θα γίνουν και τρόπος ζωής. Στην περίπτωση που αυτή η διαδικασία σας φαίνεται βουνό, αναζητήστε τη βοήθεια ομάδας εξειδικευμένων επιστημόνων στην αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς που να αποτελείται από πτυχιούχους διαιτολόγους-διατροφολόγους και γυμναστές καθώς και από ψυχολόγους.

Πηγή : http://www.diet4me.gr







No comments:

Post a Comment