Saturday, December 8, 2012

Τα υπέρ και τα κατά της μαύρης σοκολάτας!

  Τα υπέρ και τα κατά της μαύρης σοκολάτας!

 Τα υπέρ και τα κατά της μαύρης σοκολάτας!
Η μαύρη σοκολάτα,  πέραν του ότι είναι νόστιμη,  είναι πλέον γνωστό ότι κάνει καλό στην  υγεία.   Οι σπόροι  κακάο,  βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας, είναι πλούσιοι  σε φλαβονοειδή,  ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν  τις  βλάβες στα κύτταρα και στα όργανά μας  κατ’ επέκταση.    Επίσης οι  φλαβανόλες που εμπεριέχονται στην  μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές.
Η  Μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο  κακάο από τη σοκολάτα γάλακτος.  Τα προϊόντα μαύρης σοκολάτας έχουν 30% έως 70% κακάο,  με  κάποιες  μαύρες  ποικιλίες να περιέχουν   πάνω από 80% κακάο.
Οι ερευνητικές  μελέτες δείχνουν ότι  οι  φλαβανόλες  που περιέχονται στην  μαύρη σοκολάτα προστατεύουν από την συσσώρευσης της χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία, και βελτιώνουν τη ροή του αίματος.   Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο “The Journal of the American Medical Association»  τον Αύγουστο του 2003, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση.  Εκτός από φλαβανόλες, η μαύρη σοκολάτα  περιέχει σε μικρές  ποσότητες τα  διεγερτικά,  θεοβρωμίνη και καφεΐνη.

Λιπαρά και θερμίδες
Παρά τα οφέλη της, η μαύρη σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες. Περιέχει ζάχαρη και  λιπαρά , έτσι η υπερκατανάλωση θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους.   Καταναλώστε μικρότερη  ποσότητα μαύρης σοκολάτας προκειμένου να πάρετε τα αντιοξειδωτικά που περιέχει,  περιορίζοντας ταυτόχρονα  τις  προσλαμβανόμενες  θερμίδες.
Ένα μεσαίου μεγέθους μπαρ σοκολάτας (περίπου 30γρ) περιέχει γύρω στις 180 θερμίδες και 21 γραμμάρια ζάχαρη, έχει επίσης 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 12 γραμμάρια λιπαρών,  εκ των οποίων τα  8 γραμμάρια είναι κορεσμένο λίπος.  Ωστόσο,  η περιεκτικότητα της σε θερμίδες και λιπαρά  μπορεί να διαφέρουν  από εταιρεία σε εταιρεία.   Κάποιες μπάρες μαύρης σοκολάτας   περιέχουν 200 με 250 θερμίδες  και 17 έως 24 γραμμάρια λιπαρών ανά μερίδα.
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τα εξής λιπαρά οξέα: ελαϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ και στεατικό οξύ. Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονο-ακόρεστο λιπαρό οξύ, το οποίο περιέχεται και στο  ελαιόλαδο, ενώ το παλμιτικό οξύ ανήκει στα κορεσμένα λιπαρά  που συμβάλλουν στην   αύξηση της  λιποπρωτεϊνής χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως κακή χοληστερόλη και τέλος το στεατικό οξύ ανήκει επίσης στα  κορεσμένα λιπαρά οξέα  και  αφήνει ανεπηρέαστη τα επίπεδα χοληστερόλης.
Επομένως πείτε ναι στην μαύρη σοκολάτα αλλά με μέτρο!

No comments:

Post a Comment