Saturday, December 22, 2012

Εορταστικά τραπέζια: Πώς δεν θα πάρετε κιλά



Ο έλεγχος του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια των εορτών αποτελεί μία πρόκληση για δυνατούς παίκτες. Οι περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ατελείωτες ποσότητες εδεσμάτων με ιδιαίτερα υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Προκειμένου να αποφευχθεί μία απότομη αύξηση του βάρους μέσα σε λίγες μέρες- υπονομεύοντας έτσι προσπάθειες μηνών για αδυνάτισμα- ο έγκαιρος σχεδιασμός είναι απαραίτητος. Όλες οι κοινωνικές περιστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς εάν έχετε ένα σχέδιο για το πώς θα αντεπεξέλθετε σε αυτές. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να οργανωθείτε και να σκεφτείτε πιθανές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ενσωματώσετε στο σχέδιο δράσης σας…
 
Συμβουλές για το εορταστικό τραπέζι

- Αν είναι δυνατόν μάθετε εκ των προτέρων τι θα σερβιριστεί. Αν γνωρίζετε καλά τους οικοδεπότες μπορείτε να τηλεφωνήσετε από πριν, για να εξηγήσετε την κατάσταση σας και να ζητήσετε αν είναι δυνατόν να σας βοηθήσουν. Μπορείτε να μάθετε τι σκέφτονται να σερβίρουν ώστε να αποφασίσετε εκ των προτέρων τι θα φάτε και να μην βρεθείτε ξαφνικά απροετοίμαστοι μπροστά σε ατελείωτες ποσότητες τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες.
- Αποφύγετε άσκοπα τσιμπολογήματα πριν κάτσετε στο τραπέζι (πχ ξηροί καρποί, σοκολατάκια, ποτά κτλ.).
- Αρχικά γεμίστε το πιάτο σας με σαλάτα. Πάρτε μικρές μόνο ποσότητες από φαγητό πλούσιο σε θερμίδες. Αυτό βοηθά τον έλεγχο των θερμίδων και δεν προκαλεί την προσοχή των άλλων στην προσπάθεια σας να ελέγξετε το βάρος σας.
- Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ορεκτικά ή επιλέξτε 1-2 που σας αρέσουν πολύ. Ακολουθείστε το χρυσό κανόνα διατροφής: γεμίστε το μισό του πιάτου σας με σαλάτα, το ¼ με πρωτείνη (κρέας) και το ¼ με άμυλο.
- Τρώτε μόνο ό,τι έχετε σερβίρει στο πιάτο σας και αποφύγετε το τσιμπολόγημα απευθείας από τα πιάτα του τραπεζιού. Έτσι θα έχετε τον έλεγχο της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνετε.
- Εάν υπάρχει μπουφές δείτε προσεκτικά τι προσφέρεται πριν βάλετε οτιδήποτε στο πιάτο σας. Εντοπίστε λίγα φαγητά που σας αρέσουν πραγματικά (αντί να δοκιμάσετε λίγο από όλα) και διαλέξτε κάποιες γαρνιτούρες με χαμηλές θερμίδες , όπως η σαλάτα ή το ρύζι για να χορτάσετε.
- Εναλλακτικά ζητήστε από κάποιον άλλο να σας φέρει φαγητό και πέστε του τι θα σας άρεσε.
- Αποφύγετε τα τυριά- ακόμη και ένα μικρό κομμάτι έχει σημαντική περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες. Προτιμήστε τις light εκδοχές τους (εάν υπάρχουν).
- Προσοχή στα –άκια (τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια κτλ.)- πρόκειται για τρόφιμα που δίνουν την λανθασμένη εντύπωση ότι έχετε φάει ‘’λίγο’’. Στην πραγματικότητα όμως έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο και δεν σας χορταίνουν.
- Αποφύγετε τις σως και τις μεγάλες ποσότητες τηγανιτών τροφίμων.
- Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών. Πρόκειται για κενές θερμίδες.
- Για επιδόρπιο μπορείτε να επιλέξετε μία πλούσια φρουτοσαλάτα, ψητά μήλα στο φούρνο πασπαλισμένα με κανέλα, ζελέ ή γιαούρτι ελαφρύ σε λιπαρά με κομματάκια φρούτων.

Συνοψίζοντας, είναι γεγονός ότι ο έλεγχος της θερμιδικής πρόσληψης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων μπορεί να αποδειχτεί δύσκολος. Ωστόσο η περίοδος αυτή προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την έως τώρα πρόοδο σας: εάν είστε σε εγρήγορση θα μπορέσετε να εντοπίσετε σε ποιες καταστάσεις ‘’υψηλού θερμιδικού κινδύνου’’ καταφέρατε να αντεπεξέλθετε με επιτυχία και σε ποιες περιπτώσεις δεν τα καταφέρατε ούτως ώστε να ζητήσετε τη βοήθεια του διαιτολόγου σας για πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης τους. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι τα Χριστούγεννα μπορείτε να πειραματιστείτε και με την πιθανότητα να περάσετε καλά χωρίς να φάτε υπερβολικά. Πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι μπορούν να απολαύσουν το γιορτινό τραπέζι ακόμα και αν καταναλώσουν μικρότερες ποσότητες φαγητού. Επομένως…κάντε το μεγάλο βήμα και εσείς: απολαύστε φέτος τις γιορτές χωρίς να εγκαταλείψετε τις υγιεινές διατροφικές σας συνήθειες …

Πηγή : http://www.iatronet.gr

No comments:

Post a Comment