Sunday, December 2, 2012

Το διατροφικό προφίλ της εργαζόμενης γυναίκας

Ποιό είναι το διατροφικό προφίλ μιας εργαζόμενης γυναίκας και τι πρέπει να γνωρίζεται;

Εικόνα εργαζόμενης γυναίκας: Έντονα στρεσογόνος ζωή με απαιτήσεις διαρκούς πνευματικής διαύγειας. Συνήθως ένα ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι και το κύριο γεύμα το βράδυ. Πολύ συχνές καπνίστριες και τακτικά εντασσόμενες σε προγράμματα απώλειας βάρους, καθώς η εικόνα σώματος είναι και τμήμα της δουλειάς.

Το στρες αυξάνει τις απαιτήσεις σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τόσο βιταμίνες όσο και μη θρεπτικά συστατικά (φλαβονοειδή και πολυφαινόλες). Αντιοξειδωτικές βιταμίνες κυρίως C (φράουλες, καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, ακτινίδιο, μπρόκολο, πατάτες) ,Ε ( φρέσκοι ξηροί καρποί, σπαράγγια, θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και Α(σολωμό, σκουμπρί, ιχθυέλαια, συκώτι, αλλά και με τη μορφή της προβιταμίνης κυρίως β-καροτίνη από το καρότο, τα βερίκοκα, μπρόκολο, πεπόνι που μετατρέπονται στον οργανισμό στην ενεργό βιταμίνη Α). Άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά που βρίσκονται στις τροφές και τους προσδίδουν τις κύριες οργανοληπτικές τους ιδιότητες είναι η κουερσιτίνη (μήλο), λυκοπένιο (ντομάτα, καρπούζι), λουτεΐνη (σπαράγγια, σπανάκι), ισοφλαβόνες (σόγια), νασουνίνη (μελιτζάνα) κα.

Συνηθισμένα λάθη
Λίγα γεύματα
Φαγητό στο πόδι
Αργά το βραδινό γεύμα

Προτάσεις


Καλό πρωινό. Περισσότερος χρόνος στο γεύμα που όλες οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι βοηθά στην πνευματική μας διαύγεια και βελτιώνει τη διάθεση παράλληλα με την τεράστια θρεπτική του αξία.

Να μην παραλείπετε το μεσημεριανό γεύμα
και ας είναι μόνο μία χορταστική σαλάτα που προσφέρει τόσο πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.
Κατανάλωση φρούτων ή/και φρουτοχυμών ως ενδιάμεσα γεύματα εφοδιάζοντας τον οργανισμό άμεσα με γλυκόζη (το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου) προσφέροντας παράλληλα πολύτιμες βιταμίνες.

Τα γεύματα θα πρέπει να καταναλώνονται με αργό τρόπο.
Όταν τρώμε γρήγορα, ο οργανισμός μας δεν το μεταβολίζει σωστά με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η σωστή λειτουργία του εντέρου. Αν συνυπολογίσουμε την επιβάρυνση του εντέρου(δυσκοιλιότητα, κολίτιδα κα) από το άγχος της δουλειάς, τότε γίνεται αντιληπτό ότι επιβαρύνουμε μία δύσκολη κατάσταση. Ακόμα και το ελαφρύ γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεται σε περιβάλλον ψυχικής ηρεμίας, μασώντας καλά την τροφή και όχι σε χρόνο λιγότερο από 15 λεπτά. Ο κανόνας αυτός όσο δύσκολα εφαρμόσιμος κι αν φαίνεται, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς και κατ’ επέκταση της υγείας για τα εργαζόμενα άτομα.

Πηγή : http://www.diet4me.gr

No comments:

Post a Comment