Monday, December 24, 2012

Τα γλυκά των Χριστουγέννων


Οι γιορτινές μέρες έφτασαν και το βασανιστικό ερώτημα αρχίζει να πλανάτε στον αέρα. Αρκετοί αρχίζουν και βιώνουν το άγχος των εορτών. «Πόσα κιλά θα πάρω; Πως θα αντισταθώ στα γλυκά;» είναι τα μόνιμα ερωτήματα. Υπάρχουν τρείς επιλογές:

Η πρώτη επιλογή και πιο απλή συνοψίζεται σε μια λέξη «επίθεση». Φάτε όσα μπορείτε και όσο αντέξετε. Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι μετά τις γιορτές ένα πρόγραμμα αστραπή θα τους κάνει να χάσουν τα περιττά κιλά και μαζί με αυτά και τα κιλά που πήραν από την υπερκατανάλωση των γλυκών. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς τελικά δε το ξεκινά και όταν και αν το εφαρμόσει τα αποτελέσματα είναι παροδικά και τα κιλά γρήγορα επανέρχονται.

Η δεύτερη επιλογή είναι η πλήρης αποχή από την κατανάλωση κάθε γλυκού. Άλλη μια κακή και μη εφαρμόσιμη ιδέα. Γιατί ακόμα και αν κρατηθείτε για κάποιες μέρες η πρώτη ζύγιση που θα δείξει λίγο βάρος παραπάνω θα λειτουργήσει σαν πυροκροτητής. «Δεν φτάνει που πεινάω, δεν φτάνει που δεν τρώω γλυκά, παχαίνω κιόλας. Ας πάει το παλιάμπελο». Οπότε ενεργοποιείται η επιλογή νούμερο ένα «επίθεση». Το βασικό είναι να καταλάβετε ότι το βάρος στην ζυγαριά είναι πλασματικό. Είναι λογικό λίγο φαγητό παραπάνω να δείξει μια μικρή αύξηση βάρους. Η αυτοσυγκράτηση σίγουρα σας έχει προφυλάξει από μεγαλύτερη άνοδο κιλών. Επίσης η αποχή από τα γλυκά λειτουργεί παραπλανητικά. Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή δεν τρώνε γλυκά, μπορούν να φάνε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών .
Η τρίτη επιλογή είναι και η πιο λογική. Η κατανάλωση των γλυκών μπορεί να γίνει με μέτρο (και όχι με το μέτρο). Το γλυκό είναι γλυκό, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κανονικό φαγητό και ούτε μπορεί να δώσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε καθημερινά. Η πρακτική της ισοθερμιδικής αντικατάστασης τροφής από γλυκίσματα είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Και αυτό γιατί τα γλυκά συνήθως περιέχουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από το φαγητό που τρώμε.
Επιπλέον η λογική «τρώω λιγότερο για να φάω γλυκό» δημιουργεί μια ψευδαίσθηση. Αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι ότι μετά από ένα διάστημα 6 με 8 ωρών πείνας (με δικαιολογία αυτή την ασιτία) υπάρχει μια μεγάλη κατανάλωση γλυκών. Επειδή όμως σίγουρα δεν καλύπτονται οι ανάγκες υπάρχει και επιπλέον πρόσληψη τροφής άρα και συνολικά μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών.
Ένα γλυκό την ημέρα για αυτή την περίοδο των εορτών δεν πρόκειται να προκαλέσει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Πάντα όμως πρέπει να έχουμε κατά νου δύο δεδομένα:
  • Το πόσο τροφή έχουμε καταναλώσει συνολικά.
  • Το πιο γλυκό θα φάμε.
Είναι λογικό ότι μετά από ένα μεγάλο και πλούσιο γεύμα η κατανάλωση γλυκού είναι μάλλον υπερβολή. Επειδή το γεύμα μας είναι σίγουρα φορτωμένο με παραπάνω θερμίδες και λιπαρά, το γλυκό απλά θα επιβαρύνει την κατάσταση.
Crash test γλυκών
Με βάση τον πίνακα συνθέσεως ελληνικών συνταγών Αντωνίου Τριχόπουλου (1992) το θερμιδικό περιεχόμενο των γλυκών ποικίλει.
ΓΛΥΚΟ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
ΥΔΑΤ/ΚΕΣ
ΛΙΠΗ
Βασιλόπιτα
390
3,9
46
11,6
Κουραμπιές
291
3,5
30,6
18,3
Ραβανί
263
4
44,7
8,6
Δίπλες
219
3,3
27,1
11,5
Μηλόπιτα
209
3
38,7
5,4
Μελομακάρονο
180
2
25
8,6

Από τον πίνακα εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ένα γλυκό δεν είναι τίποτα τρομερό (εκτός από τη βασιλόπιτα) και ότι ένα κομμάτι την ημέρα δεν αποτελεί κάποια σημαντική επιβάρυνση.
Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να προφυλαχθείτε. Μειώστε την μερίδα. Κάντε πιο μικρούς τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα αλλά και όλα τα παραδοσιακά γλυκίσματα. Βάλτε ένα μικρό γλυκό στο πρωινό σας και προσπαθήστε να μην φάτε άλλο κατά την διάρκεια της μέρας. Αν πάλι νοιώσετε την ανάγκη για γλυκό μπορείτε να φάτε ένα φρούτο ή να πιείτε μισό ποτήρι χυμό. Προσπαθείτε να αρκεστείτε στην γευστική απόλαυση του ενός κομματιού και μην επιδιώκετε το φούσκωμα του στομαχιού.
Τα γλυκά είναι για να μας χαρίζουν την ωραία τους γεύση και δεν είναι για να χορτάσουν την πείνα μας.

Crash test στα γλυκά των Χριστουγέννων


Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζονται από άρωμα κανέλας, λαχταριστά γλυκά και ευφάνταστους συνδυασμούς τροφών. Οι πειρασμοί των γλυκών είναι αναρίθμητοι, αλλά σίγουρα δεν θέλουμε, μετά να δούμε την ζυγαριά να έχει ανέβει ανεξέλεγκτα!

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, κουλουράκια, και διάφορα παραδοσιακά εδέσματα κυκλοφορούν στα σπίτια μας, αλλά και στον χώρο εργασίας μας, αυτές τις γιορτινές ημέρες. Στο πλαίσιο της σωστής διατροφής όλα επιτρέπονται, αρκεί να γνωρίζουμε κάποια διατροφικά στοιχεία για τα παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων.

Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα γλυκά είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, γεγονός το οποίο τους προσδίδει αρκετές θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά μελομακάρονα, ούτε πως θα παχύνουμε εάν καταναλώσουμε ένα κομμάτι Βασιλόπιτας.

Η μέτρια κατανάλωση γλυκισμάτων είναι επιτρεπτή αρκεί να μην αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Παραινέσεις του τύπου «Τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο, ας το γιορτάσουμε τρώγοντας», οι οποίες  μεταφέρονται από τις παλαιότερες γενιές, είναι ίσως ένα από τα αίτια της υπερβολής.

Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν την έννοια του μέτρου στην κατανάλωση των χριστουγεννιάτικών γλυκισμάτων, προτείνεται η κατανάλωση 1-2 γλυκισμάτων ημερησίως στην περίοδο των γιορτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα γλυκά μας δίνουν μία στιγμιαία απόλαυση χωρίς να προκαλούν κορεσμό. Μην ξεχνάτε επομένως ότι μία μικρή ποσότητα γλυκού αρκεί!

Μελομακάρονα:  Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο προσδίδοντας ιδιαίτερη διατροφική αξία σε αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα. Το ελαιόλαδο είναι άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία αυξάνουν την ‘καλή’ χοληστερόλη (HDL), προασπίζοντας την υγεία της καρδιάς. Επίσης, η γλυκύτητά του προέρχεται από το μέλι και όχι από την ζάχαρη, οπότε βελτιώνεται η περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Θερμίδες: 180-220 θερμίδες

Κουραμπιέδες:
Το βασικό συστατικό στους κουραμπιέδες είναι το βούτυρο. Το βούτυρο είναι μία πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης. Βέβαια, ο κουραμπιές περιέχει και αμύγδαλα, τα οποία έχουν υψηλή θρεπτική αξία και περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά. Θερμίδες: 150-250 θερμίδες

Δίπλες: Έχουν λιγότερα λιπαρά από τους κουραμπιέδες, αλλά επειδή τηγανίζονται, αλλοιώνεται η ποιότητα του λαδιού και με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Το μέλι ως βασικό συστατικό, προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία μαζί με την κανέλα και τα καρύδια. Θερμίδες: 200-240 θερμίδες.

Βασιλόπιτα:
Η παραδοσιακή Βασιλόπιτα παρασκευάζεται με πολλά αυγά και βούτυρο, με αποτέλεσμα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Ένα κομμάτι των 100 γραμμαρίων προσδίδει 390-450 θερμίδες, ανάλογα με τα υλικά.


Υπάρχουν βέβαια αρκετές παραλλαγές της συνταγής, οπότε αν την παρασκευάσετε στο σπίτι, μπορείτε να ελαττώσετε το λίπος και τη ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ρόδι και λίγα αποξηραμένα φρούτα, ώστε να αυξηθούν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά της.

Η καλύτερη επιλογή είναι να επιλέξετε «μίνι» γλυκά, δηλαδή γλυκίσματα σε μικρό μέγεθος, ώστε να δοκιμάσετε διάφορες γεύσεις σε μικρή ποσότητα. Επίσης, μία ωραία και υγιεινή ιδέα είναι να λιώσετε κουβερτούρα και να την σερβίρετε με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας γλυκό την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να το παρακάνετε τις υπόλοιπες μέρες. Εάν όμως …παρασυρθείτε παραπάνω, καλό θα ήταν να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα και φυσικά με το τέλος των γιορτών μοιράστε τα γλυκά σε φίλους!

No comments:

Post a Comment