Saturday, December 22, 2012

Διατροφή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά!


 
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και τα γιορτινά τραπέζια έρχονται γεμάτα πειρασμούς. Σε γενικές γραμμές η τήρηση ενόςισορροπημένου διαιτολογίου, χωρίς υπερβάσεις αλλά ούτε και στερήσεις αποτελείτην χρυσή τομή για την περίοδο των εορτών.
 
Μείνετε σε ρεαλιστικούς στόχους! 
Η προσπάθεια για απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια των διακοπών μάλλον αποτελεί έναν «φιλόδοξο» στόχο, που μπορεί να σας φορτώσει άδικα με ενοχές. Αντί αυτής της τακτικής, βάλτε ως στόχοσας την διατήρηση του τωρινού σωματικού σας βάρους.
 
Μην μένετε νηστικοί όλη την ημέρα περιμένοντας ένα μεγάλο γιορτινό τραπέζι το βράδυ.
 Απλώς, μετριάστε τα κύρια γεύματα σε ποσότητα και φροντίστε να μην έχουν υψηλό περιεχόμενο σε λίπος ή άμυλο. Ιδανικές επιλογές θα ήταν μία πράσινη σαλάτα με 2 παξιμαδάκια, ένα βαθύ πιάτο χορτόσουπα ή μία μερίδα ψητό κοτόπουλο/ ψάρι με συνοδεία λαχανικών χωρίςψωμί.
Μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα!  Θα σαςγεμίσουν ενέργεια και θα σας αποτρέψουν από το να φτάσετε στο επόμενο κύριογεύμα με υψηλό το αίσθημα της πείνας. Το μικρογεύμα σας θα μπορούσε νααποτελείται από ένα φρούτο, 8-10 αμύγδαλα και 1 κ.σ. σταφίδες ή από 2 κριτσίνιαολικής άλεσης και 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών.
Στο τραπέζι, φτιάξτε την μερίδα σας. “Εξοπλιστείτε” μ’ ένα πιάτο και γεμίστε το με όλα όσα σκοπεύετε να δοκιμάσετε. Φροντίστε πάντωςμεγάλο μέρος του να καταλαμβάνουν τρόφιμα υγιεινά, εύγευστα και ολιγο θερμιδικά,όπως είναι τα φρέσκα λαχανικά, οι ψητές ή βραστές πατάτες, τα ψητά κρέατα.Αποφύγετε τα τηγανιτά και τις βαριές σάλτσες ή τουλάχιστον φροντίστε να καταλαμβάνουν πιο μικρό μερίδιο στο πιάτο σας.
 
Μην αποφύγετε το αλκοόλ, ωστόσο μην κάνετε κατάχρηση! 
Επιλέξτε κρασί για να γιορτάσετε, 1 ποτηράκι περιέχει 80 θερμίδες και έχει αντιοξειδωτικά. Φροντίστε η κατανάλωση του να μην υπερβαίνει τα 3 ποτήρια ανά εορταστικό γεύμα.
 
Τα γλυκά αποτελούν ένα αναμενόμενο πειρασμό. 
Μπορείτε να δοκιμάσετε γλυκά που σας αρέσουν αλλά χωρίς να χάσετε τον έλεγχο! Προτιμήστε δίπλες, μελομακάρονα και αμυγδαλωτά από κουραμπιέδες. Στο15νθήμερο των εορτών καταναλώστε περίπου 6-8 τμχ από τα παραπάνω γλυκά και 2-3κύρια γλυκά όπως 1 κομμάτι τούρτα, σουφλέ σοκολάτας, 1 προφιτερόλ.
 
Κινηθείτε!  
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα τιςγιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν οι επιπλέον θερμίδες  και μπορεί να σας προσδώσει μια λιγότεροένοχη αίσθηση κατά την απόλαυση των διατροφικών απολαύσεων. Άλλωστε τιςγιορτινές μέρες δίνονται πολλές αφορμές για κίνηση.

No comments:

Post a Comment