Saturday, December 22, 2012

Χάσε τα κιλά των γιορτών


Hase ta kila twn giortwn

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πέρασαν και στους περισσότερους άφησαν «προίκα» 2-3 επιπλέον κιλά, τα οποία είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης γλυκών, παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων αλλά και της αυξημένης λήψης αλκοόλ. Αμέσως μετά, όμως, η χαρμόσυνη ατμόσφαιρα των γιορτών έδωσε τη θέση της στο άγχος για την αποβολή του περιττού βάρους. Αν ανήκεις σ' αυτή την ομάδα, υπάρχει τρόπος να... ξαναμπείς στα ρούχα σου, και μάλιστα χωρίς να στερηθείς.

Πίστεψέ το κι έγινε 
Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν τις ποσότητες που τρώνε και να αυξήσουν την άσκηση προκειμένου να χάσουν βάρος. Παρ' όλα αυτά, είναι πολύ πιο σημαντικό να είσαι, κυρίως, πρόθυμη να αλλάξεις τις συνήθειες και τις σκέψεις σου, γιατί αυτές σε ωθούν στην αποτυχία. Αν πιστεύεις πως θα αποτύχεις, το πιθανότερο είναι ότι πράγματι αυτό θα σου συμβεί - είναι ένα είδος προσωπικής «προφητείας». Πίστεψε ότι μπορείς να τα καταφέρεις και θα τα καταφέρεις. Έτσι απλά!

Κάνε έξυπνες επιλογές
Γιαούρτι, τυριά, αναψυκτικά, σε «εκδοχές» με χαμηλές θερμίδες μάς προσφέρουν σχεδόν την ίδια γευστική ικανοποίηση, ενώ μας γλιτώνουν από περιττές θερμίδες. Επίλεξε άπαχα κομμάτια κρέατος και κιμά. Προτίμησε λάιτ γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τυριά με μειωμένα λιπαρά (όπως κατίκι, ανθότυρο, λάιτ τυριά του τοστ και φέτα χαμηλών λιπαρών).

Απόφυγε τα... απαγορευμένα
Απομάκρυνε από την κουζίνα σου όλους τους «πειρασμούς». Δυστυχώς όμως, τα μελομακάρονα που σου έχουν περισσέψει, τα πατατάκια στο ντουλάπι ή το παγωτό στο ψυγείο δεν είναι τα μοναδικά τρόφιμα που μπορεί να σε ξεγελάσουν. Η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, τα μπισκότα, τα κράκερ και κάθε άλλη έτοιμη λιχουδιά μπορούν να σε βγάλουν από το πρόγραμμα και να σε απομακρύνουν από το στόχο σου. Αντικατάστησέ τα λοιπόν με πιο υγιεινές επιλογές, όπως φρυγανιές σίκαλης.

Ακολούθησε το πλάνο που σου ταιριάζει
Δεν χρειάζεται να τηρείς κατά γράμμα τους άκαμπτους κανόνες μιας δίαιτας. Παρόλο που πολλές υπερβολικά αυστηρές δίαιτες έχουν πλεονεκτήματα, είναι σίγουρο πως θα τις παραβείς, αν δεν λειτουργούν μέσα στα πλαίσια της ζωής σου. Μπορείς να ξεκινήσεις λέγοντας «Σκοπεύω να τρώω μόνο κοτόπουλο στη σχάρα και ψάρι ψητό», αλλά η πραγματικότητα στο σπίτι και τη δουλειά σου να το κάνουν αδύνατο. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ελαστική και να επιλέξεις ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο, που θα συνδυάζεται εύκολα με τους ρυθμούς και τιςαπαιτήσεις της δουλειάς σου.  

Πάρε μικρά πιάτα
Μην χρησιμοποιείς μεγάλα πιάτα γιατί βάζεις μεγαλύτερες μερίδες, αλλά και ποικιλία γεύσεων. Η όρεξη ελέγχεται από τον υποθάλαμο στον εγκέφαλο. Όταν αυτός «βομβαρδίζεται» με διάφορες γεύσεις, παράγει μια ορμόνη που ανοίγει την όρεξη και μας δυσκολεύει να σταματήσουμε να τρώμε. Γι' αυτό προσπάθησε να τρως σε μικρό πιάτο μια γεύση (π.χ. φαγητό με βάση το λεμόνι ή την ντομάτα κ.λπ.).

Δώσε βάση στο (σωστό) μαγείρεμα
Απόφυγε να τσιγαρίζεις το φαγητό, καθώς και να καταναλώνεις τηγανητά. Προτίμησε τα φαγητά στον ατμό, το φούρνο ή τη σχάρα, τα οποία είναι εξίσου νόστιμα, αλλά πολύ πιο υγιεινά και -κυρίως- διαιτητικά.

Ενυδατώσου
Ο ρόλος του νερού δεν περιορίζεται στο να μας ξεδιψά. Η αλήθεια είναι ότι συμβάλλει σε μια σειρά από λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, ανάμεσα στις οποίες και η ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Μην παραλείπεις, λοιπόν, να πίνεις τουλάχιστον 6 ποτήρια νερό ημερησίως.

Μην τρως το φαγητό σου κρύο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοκρασία του φαγητού μπορεί να μας αποτρέψει από διατροφικές παρασπονδίες. Το ζεστό φαγητό σε βοηθά να το απολαύσεις καλύτερα και συνεπώς να φας μικρότερη ποσότητα. Είναι γνωστό ότι η ευχαρίστηση από το φαγητό προέρχεται κυρίως από τα λιπαρά του. Όταν λοιπόν το φαγητό μας το τρώμε κρύο, τα λιπαρά διαχέονται σε μικρότερο βαθμό στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας από ό,τι όταν είναι ζεστό, προκαλώντας επομένως λιγότερη ευχαρίστηση.

Κάθισε στο τραπέζι
Αν τσιμπολογάς στα όρθιο, θα επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με πολλές θερμίδες χωρίς να το καταλάβεις. Με το τσιμπολόγημα αργούμε να νιώσουμε το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να τρώμε. Κάθισε, λοιπόν, στο τραπέζι και μετάτρεψε τη διαδικασία του φαγητού σε ιεροτελεστία.

Γνώρισε τις σωστές μερίδες
Δυσκολεύεσαι να βρεις ποια είναι η ποσότητα της προτεινόμενης μερίδας; Τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς στην καθημερινή σου ζωή μπορούν να σε βοηθήσουν να ορίσεις και τις σωστές ποσότητες που πρέπει να καταναλώνεις:
* 1 φλιτζάνι ρύζι ισοδυναμεί με ένα μπαλάκι του τένις
* 1 φέτα ψωμί όσο μια κασέτα μαγνητοφώνου
* 1 φλιτζάνι δημητριακά όσο μια γροθιά
* 1 φλ. σαλάτα όσο μια γροθιά
* 1 πατάτα όσο μια γροθιά
* 100 γρ. κρέας, ψάρι, χοιρινό όσο η παλάμη σου
* 100 γρ. κοτόπουλο όσο ένα μπούτι ή ένα στήθος
* 2 κ.σ. λάδι όσο ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ

Πηγή :http://www.myself.gr

No comments:

Post a Comment