Sunday, December 2, 2012

Κόψτε το τσιμπολόγημα… τρώγοντας

Προσέχοντας τα γεύματά μας μπορούμε να χάσουμε κιλά

 
Πόσο συχνά συμβαίνει να παίρνετε βάρος, ενώ τα γεύματα που κάνετε μέσα στην ημέρα είναι ελάχιστα; Το τσιμπολόγημα χαρακτηρίζεται ως η υπερκατανάλωση φαγητού σε ακατάστατες ώρες χωρίς έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνουμε. Για το λόγο αυτό αποτελεί και τη συνηθέστερη «ανυποψίαστη» αιτία αύξησης βάρους. Πως μπορούμε, λοιπόν, να ανατρέψουμε την ανοδική πορεία της ζυγαριάς;

Τρώγοντας φυσικά και μάλιστα όχι ένα αλλά πέντε γεύματα καθημερινά. Η απουσία συχνών γευμάτων στο καθημερινό διαιτολόγιο κάνει τους περισσότερους από εμάς πιο επιρρεπείς στο τσιμπολόγημα, χρησιμοποιώντας το ως διέξοδο εκτόνωσης της υπέρμετρης πείνας μας. Εκτός, όμως, από τα γεύματα σημαντικό ρόλο στην αποφυγή του τσιμπολογήματος παίζει και ο τρόπος που καταναλώνουμε το κάθε μας γεύμα. Παρακάτω, ακολουθούν απλές συμβουλές για το πώς θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα γεύματά σας ως σύμμαχο κατά του τσιμπολογήματος.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με Πρωινό

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, καθώς καταναλώνεται μετά από πολλές ώρες νηστείας και πριν από κάποια δραστηριότητα. Το πρωινό θα πρέπει να καλύπτει το ¼ των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα.
  • Προτιμήστε να δίνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να απολαμβάνει το πρωινό με ηρεμία.
  • Χρησιμοποιήστε πορτοκαλί και γαλάζια σκεύη, όπως φαίνεται από έρευνες, τα χρώματα αυτά στο πρωινό βελτιώνουν τη διάθεση, δημιουργώντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Θυμηθείτε τα μικρογεύματα

Τα μικρογεύματα ή σνακ είναι μια σημαντική στιγμή χαλάρωσης, ενώ ταυτόχρονα ανατροφοδοτούν τον οργανισμό με μια μικρή δόση ενέργειας, ώστε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες της ημέρας.
  • Φροντίστε να συνοδεύουν το μικρό διάλειμμα από την εργασία σας.
  • Κλείστε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή ή
  • Καθίστε σε ένα πεζούλι ή παγκάκι αν είστε στο δρόμο και απολαύστε τα μικρά σας γεύματα.

Μεσημεριανό …το μικρομέγαλο γεύμα

Το μεσημεριανό συνήθως είναι μία κοινωνική και χαλαρωτική στιγμή και θα πρέπει να καλύπτει το 1/3 των ημερησίων αναγκών. Αν, ωστόσο, βρίσκεστε στην εργασία σας και νομίζετε ότι θα σας φουσκώσει, μπορείτε το μεσημέρι να καταναλώσετε κάτι πιο ελαφρύ όπως:
  • μια σαλάτα με τυρί cottage και ένα αυγό ή
  • ένα τοστ με τυρί με μειωμένα λιπαρά και ζαμπόν με ελαιόλαδο μαζί με ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό.
Έτσι μπορείτε να πάρετε μια μικρή δόση ενέργειας, χωρίς να οδηγηθείτε σε απογευματινό τσιμπολόγημα.

Βραδινό …το τελευταίο και κύριο γεύμα της ημέρας

Το βραδινό, για πολλούς, αποτελεί το «οικογενειακό» ή το κυρίως γεύμα της ημέρας, ενώ πολύ συχνά παρατείνεται σε τσιμπολόγημα μπροστά στην τηλεόραση. Το ιδανικό βραδινό προσαρμόζεται ανάλογα με το μεσημεριανό: πιο ελαφρύ αν το μεσημεριανό ήταν το κυρίως γεύμα διαφορετικά αντιστρόφως. Για να μπορέσετε να απολαύσετε το βραδινό και να ελέγξετε το βραδινό τσιμπολόγημα:
  • Κλείστε την τηλεόραση.
  • Καθίστε στο τραπέζι της κουζίνας, σε ήρεμο περιβάλλον.
  • Συνοδεύετέ το πάντοτε με σαλάτα.
  • Μασάτε καλά το φαγητό σας, εφόσον με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να καταλάβετε πιο εύκολα και γρήγορα τον κορεσμό και να αποφύγετε να υπερφορτώσετε τον οργανισμό με παραπανήσιες θερμίδες.
Πηγή : http://www.diet4me.gr

No comments:

Post a Comment