Monday, December 24, 2012

Γιατί παχαίνουμε όταν πιάνουν τα κρύα;



gia-paxa-kria
"Χάσε μερικά κιλά, σταμάτα το κάπνισμα, κινήσου περισσότερο και φάε το καρότο."
Ερχόμενος ο χειμώνας με το κρύο, τις βροχές και σε κάποιες περιοχές και το χιόνι συμβαίνουν τα εξής:
  1. Αλλάζει η διάθεσή μας προς το χειρότερο (στους περισσότερους)...Η μουντάδα του καιρού μας κάνει να θέλουμε να κλειστούμε στο σπίτι, να χουχουλιάσουμε, να δούμε ταινίες και όχι να κάνουμε βόλτες όπως το καλοκαίρι. Αυτό συνήθως σημαίνει και παραπάνω τσιμπολόγημα ή/και μείωση της άσκησης.
  2. Η αλλαγή της ώρας και η μικρή διάρκεια της ημέρας, ακόμα και όταν είναι καλός ο καιρός σημαίνει αυτόματα για τον οργανισμό μας ότι δεν χρειάζεται να "δουλέψει"-"κάψει" θερμίδες τόσο έντονα όσο το καλοκαίρι. Ο οργανισμός μας λειτουργεί με το φως την ημέρας και το φως της νύχτας σημαίνει για αυτόν ότι από δω και πέρα ξεκουράζομαι!
  3. Το κρύο σημαίνει ότι μειώνεται η θερμοκρασία του σώματός μας-κρυώνουμε και για να ζεσταθούμε το χειμώνα χρειαζόμαστε φαγητά που αποδίδουν παραπάνω θερμίδες π.χ. πιο πολλά μαγειρευτά ή πιο πολύ σοκολάτα σε αντίθεση με το καλοκαίρι που θέλουμε φρούτα και λαχανικά για να δροσιστούμε.
Όλα αυτά καλά, όμως ποια είναι η αποδεκτή αύξηση βάρους το χειμώνα;
Επειδή οι αλλαγές αυτές είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν, είναι λογικό το βάρος μας να αυξηθεί!
Η αποδεκτή λοιπόν αύξηση του βάρους το χειμώνα είναι έως 2-3 κιλά τα οποία φυσιολογικά και χωρίς να αγχωθούμε καθόλου (χωρίς δίαιτα) θα φύγουν με τον ερχομό της άνοιξης.

Πηγή : http://www.nutri-book.gr

No comments:

Post a Comment