Saturday, December 29, 2012

Νέα χρονιά, χωρίς παραπάνω κιλά

Διατροφή μετά την εορταστική περίοδο

Η εορταστική περίοδος πέρασε και όλοι μας θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην καθημερινότητά μας, στο γνώριμο τρόπο ζωής, με τις δυσκολίες, τις υποχρεώσεις και με νωπή τη σκέψη στην πρόσφατη ξεγνοιασιά των ημερών που όλοι απολαύσαμε.

Αναπόφευκτα, αφεθήκαμε όπως η περίσταση το απαιτεί, στο να απολαύσουμε και να δοθούμε σε τροφές, γλυκά και κάθε λογής εδέσματα, προσπερνώντας τις στερήσεις, απαγορεύσεις και τα μην, απενεχοποιώντας κατά κάποιο τρόπο τροφές που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν περισσότερο στη σκέψη μας ως εμμονή ή ακρότητα. Μήπως όμως το φαγοπότι αυτών των ημερών άφησε στο πέρασμά του κάποια περιττά κιλά;. Και θα πρέπει όμως αυτό να μας κάνει να νιώθουμε τύψεις και ένοχες;.

Οι επόμενες μέρες μετά από μια γιορτινή περίοδο πολλές φορές πιστοποιούν μια αυξητική τάση που φαίνεται στο βάρος μας και στο ίδιο μας το σώμα. Ένας κακός σύμβουλος που θα «ρουφιανέψει» τις υπερβολές που κάναμε είναι και ο δείκτης της ζυγαριάς που θα μας υπενθυμίσει τις ανάγκες του σώματος για να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα.
Τα επιπλέον αυτά κιλά που πήραμε, δεν αποτελούν αντιπροσωπευτική ένδειξη, αφού ο οργανισμός δεν τα έχει αφομοιώσει και είναι μια σύντομη παρένθεση, κάτι που σημαίνει πως σύμφωνα με την σχεδίαση ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου και με την πιστή τήρησή του, μπορούν να χαθούν μόνιμα & σωστά, αργά & σταθερά.


FACE TO FACE ΜΕ ΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ
.

Η πιο λανθασμένη κίνηση μετά από μία εορταστική περίοδο, είναι το να ανεβείτε στην ζυγαριά, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να σας αποκαρδιώσει και να σας ρίξει την ψυχολογία. Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα σας δείξει λίγο παραπάνω. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προσθέσατε λίπος, αλλά ότι το σώμα επειδή έφαγε περισσότερες και διαφορετικές τροφές από αυτές που έτρωγε μέχρι πρόσφατα, δυσκολεύεται να τις αποβάλει. Το στομάχι μαθημένο έπειτα από τόσο καιρό σε μικρές και σωστά συνδυασμένες ποσότητες τροφής, όταν δέχτηκε περισσότερο φαγητό από το κανονικό αντέδρασε. Το βάρος σας λοιπόν τις επόμενες μέρες είναι πλασματικό και παροδικό. Ακολουθώντας μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στα φρούτα, λαχανικά και άπαχα γαλακτοκομικά, θα καταφέρετε να επανέλθετε άμεσα στην φυσιολογική σας ροή, βοηθώντας παράλληλα και το ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση και να «ξεπρηστείτε». Επομένως όσο υπάρχει διάθεση, υπομονή και επιμονή πάντα θα υπάρχει και η δυνατότητα να εξισορροπήσουμε τις παραπανίσιες θερμίδες, σε συνδυασμό βεβαίως με αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας.


Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε και πώς να διαχειριστούμε τυχόν υπερβάσεις;

Σίγουρα δεν χρειάζεται πανικός, αλλά θέληση και κίνητρο για την εφαρμογή ενός ισορροπημένου διατροφολογίου, μακριά από ακραίες στρατηγικές με αυστηρές αποτοξινώσεις, μονοφαγία, φρουτοθεραπείες κλπ. Τέτοιου είδους σχήματα έχουν αφενός αποδειχτεί επώδυνα και αφετέρου δεν θα καταφέρουμε να έχουμε ένα σωστό και διαχρονικό αποτέλεσμα.

Το να προβείτε σε ακραίες διαδικασίες περιορισμού της τροφής, δεν θα σας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά πολύ πιθανόν να εξαντλήσει τον οργανισμό σας. Όσο πιο γρήγορα χάσετε βάρος, τόσο πιο γρήγορα θα το επαναπροσλάβετε και μάλιστα ακόμη περισσότερο, γιατί χάνετε κυρίως υγρά-νερό και πολύτιμο μυϊκό ιστό (πτώση του μεταβολικού μας ρυθμού), ενώ το λίπος μπορεί να παραμένει και ίσως και να αυξάνεται. Δεν είναι τυχαίο που πολλά άτομα ισχυρίζονται ότι έχουν παχύνει από τις πολλές στερητικές δίαιτες. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό, όταν θέλετε να χάσετε τα 2-3 κιλά που μπήκαν στις γιορτές. Αρκεί να προσέξετε λίγο τη διατροφή σας δίνοντας έμφαση στα φρούτα, τους χυμούς, τα λαχανικά, τα άπαχα γαλακτοκομικά, όσπρια – λαδερά και το άπαχο κρέας (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα), ενώ παράλληλα θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση νερού (8-12 ποτήρια ημερησίως) και τη φυσική σας δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο, γυμναστική).

Πρώτες σκέψεις και πρώτες κινήσεις…

  1. Αγνοήστε τη ζυγαριά και αντιδράστε δυναμικά την επόμενη από κάθε πλούσιο γεύμα, τρώγοντας πολύ ελαφριές τροφές. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα επιτρέψει να αποκτήσετε γρήγορα την καλή σας φυσική κατάσταση και εμφάνιση. 
  2. «Ξεφορτωθείτε» τις ενοχές σας! Οι ενοχές σας για όποια παρασπονδία κάνατε, δεν έχουν απολύτως καμία χρησιμότητα. Αντίθετα, μπορούν να δυσκολέψουν την προσπάθειά σας, με το να σας δημιουργήσουν ένα αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης, πιστεύοντας ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε.
  3. Οργανώστε τη διατροφή σας στην πράξη. ΤΩΡΑ! Η αναβολή και το «πήρα δυο κιλά, αλλά δεν βαριέσαι ή από Δευτέρα δίαιτα…», είναι ο «ασφαλέστερος» τρόπος για να αρχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα το βάρος σας. Μην αφήνεται τον εαυτό σας να «κατρακυλήσει». Έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να χάνουμε βάρος με τον ρυθμό «μαραθώνιου αγώνα αντοχής», αλλά βάζουμε βάρος με ρυθμό «αγώνα ταχύτητας». 
  4. Όχι σε ακρότητες και τις δίαιτες «express»! Το να θέσετε τον εαυτό σας σε μια εξαντλητική, στερητική δίαιτα, και δεν τον «ξεκουράζει», αλλά και τον υποβάλλει σε μια καινούργια εξίσου δύσκολη δοκιμασία. Είναι σαν να βάζετε έναν άνθρωπο να ανέβει σε μια ανηφόρα τρέχοντας και με φορτίο.! 
  5. Ασκηθείτε! Η άσκηση θα σας βοηθήσει όχι μόνο να ξεπεράσετε το καθημερινό stress αλλά και να απαλλαγείτε από τα περιττά σας κιλά. Εντάξτε εύκολους τρόπους για την φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα σας.

Οργανώστε την διατροφή σας εφαρμόζοντας ένα ισορροπημένο ελαφρώς υποθερμιδικό πρόγραμμα, βασισμένο στην Μεσογειακή Διατροφή…

Μικρά και συχνά γεύματα (ανά 3-4 ώρες)
  • Διατηρούν σε ευγλυκαιμική κατάσταση τον οργανισμό όλο το 24ωρο.
  • Περιορίζουν την ποσότητα κατανάλωσης των επόμενων γευμάτων.
  • Διατηρούν σε σωστό επίπεδο τον μεταβολικό ρυθμό.
Ενδιάμεσα σνακ
 
(φρούτα με γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς)
  • Γεύμα που δίνει ευχαρίστηση.
  • Προκαλεί κορεσμό.
  • Παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες.

Το γεύμα να συνοδεύεται πάντα από σαλάτα εποχής
  • Τα λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξάνουν τον κορεσμό περιορίζοντας φυσιολογικά την συνολική πρόσληψη τροφής.
  • Προσοχή στην ποσότητα λαδιού
    (1 κουταλιά ανά μερίδα).
Δεν αποκλείονται
οι αμυλούχες τροφές,
 
αλλά περιορίζονται
  • Δημητριακά για το πρωινό, καλαμπόκι, όσπρια, πατάτα συνοδοί του μεσημεριανού πιάτου και κάποιο τοστ για το δείπνο είναι μια επιτρεπτή ποσότητα υδατανθράκων που θα σας βοηθήσει χωρίς ακρότητες να πετύχετε τον στόχο σας.

Οι ακραίες δίαιτες δεν βοηθούν τον οργανισμό. Γι’ αυτό βάλτε ως προτεραιότητα την ίδια σας την υγεία και τον εαυτό σας, οργανώνοντας σωστά την διατροφή σας με απλά βήματα.

  ΒΗΜΑ 1Ο Σταθεροποιήστε τις ώρες των γευμάτων σας: επιλέξτε ένα ωράριο που ταιριάζει στο πρόγραμμά σας, αφήνοντας ένα μικρό κενό 3-4 ωρών μεταξύ των γευμάτων (πχ 07:00, 11:00, 15:00, 19:00), τηρώντας το όσο πιο πιστά γίνεται.
  ΒΗΜΑ 2Ο Επιλέξτε ένα θρεπτικό πρωινό (πχ. γάλα με δημητριακά). Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου που δεν τρώει ποτέ πρωινό, κάντε μια καλή αρχή προσθέτοντας κάτι μικρό στο πρωινό σας (πχ. 1 φρυγανιά με μέλι ή 1 παξιμάδι με λίγο άπαχο τυράκι).
  ΒΗΜΑ 3Ο Προσπαθήστε να πίνετε 2 ποτήρια νερό μεταξύ των γευμάτων σας. Μην περιμένετε να διψάσετε για πιείτε νερό. Έτσι πέρα από την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, θα βοηθήσετε στην αποβολή των τοξινών και στην «ρύθμιση» της τάσης του να τσιμπολογάτε ανεξέλεγκτα.!
  ΒΗΜΑ 4Ο Να τρώτε πάντα και να ξεκινάτε το γεύμα σας με ένα πιάτο σαλάτα εποχής. Θα σας προσφέρει απαραίτητες βιταμίνες και φυτικές ίνες, χωρίς να σας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες, ενώ παράλληλα θα ελέγχεται καλύτερη την όρεξή σας.
  ΒΗΜΑ 5Ο Επιλέξτε για μεσημεριανό γεύμα σύμφωνα με τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής. Διαλέξτε μία από τις παρακάτω κατηγορίες τροφίμων, διαφορετική για κάθε ημέρα τις εβδομάδας: κόκκινο κρέας, λευκό κρέας, ψάρι, όσπριο, ζυμαρικό, λαδερό λαχανικό, ελαφρύ γεύμα. Οι 3 πρώτες κατηγορίες πρέπει να συνδυάζονται με υδατάνθρακες (πχ ψωμί) και οι 3 επόμενες με πρωτεΐνες (πχ τυρί με χαμηλά λιπαρά) σε μικρές ποσότητες.
  ΒΗΜΑ 6Ο Επιλέξτε ένα ελαφρύ βραδινό (πχ. γιαούρτι με μέλι και φρούτα ή ένα ντάκο ή ένα μπολάκι κουάκερ με γάλα, κανέλα και ανάλατους ξηρούς καρπούς) ή καταναλώστε το μεσημεριανό σας σε μικρότερη ποσότητα.


ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ…:

Σκοπός μας
δεν είναι να σας προτείνουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο για το πώς να χάσετε τα κιλά σας, και αυτό γιατί ο καθένας από εμάς χρειάζεται το δικό του εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.



Στόχος μας
είναι να σας προτείνουμε έναν τρόπο σκέψης, για το πώς να διαχειριστείτε τε το πρόβλημα και την σταδιακή αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς με απώτερο στόχο την σωστή και μόνιμη απώλεια βάρους.



Πηγή :http://www.enmesodiatrofis.gr


No comments:

Post a Comment