Sunday, December 2, 2012

Λιπαρά: ξεχωρίστε τα «καλά» από τα «κακά»

Ποιά είναι τα τρία κύρια είδη λίπους;

Το λίπος αποτελεί ένα απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μας. Ο όρος «λίπος» περιλαμβάνει όλους τους τύπους ελαίων, «καλών» και «κακών» για την υγεία. Υπάρχουν τρία κύρια είδη λίπους: τα πολυακόρεστα, τα μονοακόρεστα και τα κεκορεσμένα λίπη.

Τα πολυακόρεστα λίπη είναι σημαντικά γιατί θεωρούνται σύμμαχοι για την καλή υγεία της καρδιάς, καθώς συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης, αλλά πιθανόν και της αρτηριακής πίεσης, και παράλληλα συμβάλλουν στο ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων, αλλά και στη βελτίωση της όρασης και της εγκεφαλικής λειτουργίας. Πολυακόρεστα λιπαρά περιέχουν τα σπορέλαια, οι μαλακές μαργαρίνες, οι ξηροί καρποί, ορισμένα λαχανικά και κυρίως τα ψάρια με τα ωφέλιμα ω3 λιπαρά οξέα.

Τα μονοακόρεστα λίπη θεωρούνται τα καλύτερα λίπη που ωφελούν την καρδιακή λειτουργία και βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Κύρια πηγή τους είναι το ελαιόλαδο, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες). Μονοακόρεστα λίπη περιέχονται και στους ξηρούς καρπούς.

Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, το τυρί, το ζωικό βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ. Τα λίπη αυτά – όταν υπερκαταναλώνονται - αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και επιβαρύνουν την υγεία μας.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είναι απαραίτητη η μείωση των κορεσμένων λιπών και η αύξηση της πρόσληψης πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπών. Έχει παρατηρηθεί ότι οι υπερβολικές ποσότητες κορεσμένου λίπους στη δίαιτα οδηγούν στην αύξηση της κακής χοληστερίνης (LDL), ενώ αντίθετα τα πολυακόρεστα λίπη προκαλούν τη μείωσή της. Όσον αφορά στις θερμίδες όμως, τα λίπη δεν διαφέρουν μεταξύ τους. Όλα παρέχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο λίπους. Ανεξάρτητα από τη θετική ή αρνητική τους δράση λοιπόν, όλα τα λίπη παχαίνουν το ίδιο, είτε πρόκειται για ελαιόλαδο, είτε για βούτυρο. Για το λόγο αυτό μην ξεχνάτε το μέτρο στις ποσότητες!

Πηγή : http://www.diet4me.gr

No comments:

Post a Comment