Sunday, December 9, 2012

Πώς θα μεγαλώσετε όμορφα και θα ζήσετε περισσότερο



Το μυστικό βρίσκεται στα αντιοξειδωτικά

Τρώτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που θα σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση ελεύθερων ριζών-ασταθή μόρια οξυγόνου που συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά μπορείτε να τα βρείτε σε πολύχρωμα λαχανικά και στα φρούτα, όπως τα μούρα, παντζάρια και τις ντομάτες. Για μια ισορροπημένη διατροφή, που θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, προσθέστε τουλάχιστον 5 με 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών στην διατροφή σας κάθε μέρα.

Το υγρό χρυσάφι

Το ελαιόλαδο είναι ένα νόστιμο από τα μονοακορέστα λιπαρά, που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τη μνήμη και είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες συστατικό. Μια μελέτη σε άνδρες έδειξε ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL), η οποία καθαρίζει το λίπος από τα τοιχώματα των αγγείων –μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση.

Μούρα κάθε είδους

Τα μούρα είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών. Φράουλες και βατόμουρα είναι μερικά μόνο παραδείγματα μούρων που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Αυτές οι ισχυρές ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση καρκίνου και των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου. Επίσης, τα κατεψυγμένα μούρα περιέχουν μεγάλες ποσότητες από πολυφαινόλες.

Ψάρια, η «τροφή» του εγκεφάλου

«Αναβαθμίστε» τη σαλάτα σας με τόνο ή σολομό, αντί για κοτόπουλο. Τα ψάρια θεωρούνται η τροφή του εγκεφάλου επειδή τα λιπαρά οξέα του DHA και EPA είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τρώγοντας ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα, ο κίνδυνος άνοιας θα μειωθεί σημαντικά. Τα ω-3 λιπαρά, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Φασόλια και ξηροί καρποί

Τα φασόλια συνιστούν μια πολύ πλούσια πηγή φυτικών ινών, που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της χοληστερίνης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και βοηθούν στη πέψη. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθάει επίσης στην απώλεια βάρους, καθώς το άτομο αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Αναβαθμίστε» μια σαλάτα με ρεβίθια ή χρησιμοποιήστε φασόλια προς αντικατάσταση του κρέατος σε σούπες. Τα φασόλια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, κάτι πολύ σημαντικό ειδικά για τα άτομα με διαβήτη. Τα καρύδια είναι γεμάτα με φυτικές πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά αν είστε γυναίκα. Τα ακόρεστα λίπη που περιέχουν τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL και αύξηση της HDL χοληστερόλης. Προσοχή όμως, γιατί οι ξηροί καρποί περιέχουν λιπαρά. Περίπου 24 αμύγδαλα περιέχουν 160 θερμίδες. Έτσι, τρώτε καρύδια με μέτρο.
 

Τα πολύτιμα λαχανικά

Περιέχουν φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που μπορούν να σας προστατεύσουν από τις χρόνιες παθήσεις. Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Κ για γερά κόκαλα. Οι γλυκοπατάτες και τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην καλή υγειά των ματιών και προστατεύει το δέρμα από τις μολύνσεις. Σε μια μελέτη, σε άνδρες που κατανάλωναν 10 ή περισσότερες μερίδες προϊόντων ντομάτας την εβδομάδα, παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 35%.

Επιστροφή στις ρίζες

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη Μεσόγειο και καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο, ψάρια, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και κόκκινο κρασί. Αντί για αλάτι, χρησιμοποιούν μπαχαρικά και βότανα για να δώσουν γεύση στα φαγητά τους. Η "μεσογειακή δίαιτα" είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, μειώνει τον κίνδυνο για ήπια διαταραχή της μνήμης και μπορεί να αποκρούσει ορισμένους καρκίνους.

Για γερά κόκαλα

Πίνοντας ροφήματα πλούσια σε βιταμίνη D, όπως το εμπλουτισμένο γάλα, αυξάνεται η απορρόφηση του ασβεστίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα, σημαντικό για εκείνους που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση. Η βιταμίνη D βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Τρώτε γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες για ενίσχυση της πέψης.

Ποια είναι τα υγιεινά δημητριακά;

Τρώγοντας δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων. Επιλέξτε ολικής αλέσεως ψωμιά και ζυμαρικά και καφέ ή άγριο ρύζι, αντί για άσπρο. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ελάχιστα επεξεργασμένα και γι΄ αυτό έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Οι φυτικές ίνες στα δημητριακά ολικής αλέσεως, συμβάλλουν στην πρόληψη των πεπτικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα και η εκκολπωμάτωση.

Μην… βασανίζετε τη ζυγαριά και το σώμα σας

Η διατήρηση υγιών επιπέδων σωματικού βάρους έχει σαν αποτέλεσμα λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις, λιγότερη φόρτιση για την καρδιά, ενώ μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Το υγιές σωματικό βάρος είναι ένας παράγοντας που βοηθά επίσης στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Με το πέρασμα των ετών, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, καθώς συμβαίνει απώλεια μυϊκής μάζας στο σώμα. Επιλέξτε πρωτεΐνες όπως το άπαχο κρέας, ο τόνος ή τα φασόλια. Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα, καθώς οι τροφές αυτές προσφέρουν κορεσμό και πληρότητα.

Πηγή :http://www.mednutrition.gr

No comments:

Post a Comment