Saturday, December 29, 2012

Dietaholics... Η εξάρτηση του σήμερα

Dietaholics... Η εξάρτηση του σήμερα
Μήπως είστε κι εσείς του... «Από Δευτέρα δίαιτα»;

Τελευταία κυκλοφορούν πολλές δίαιατες αστραπή και celebrity διατροφές που υπόσχονται θαύματα και αρκετές από αυτές σε συνδυασμό με γυμναστική είναι σε θέση να τα πραγματοποιήσουν.

Η πεποίθηση πως το αδύνατο σώμα ισοδυναμεί με ομορφιά και υγεία καλά κρατεί, επηρεάζοντας σημαντικά, και σε ορισμένες περιπτώσεις ραγδαία, τη ψυχοσύνθεση, τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία του ανθρώπου του 21ου αιώνα. Τα τελευταία 4 χρόνια έχει παρατηρηθεί ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων, κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες, που διέπονται από μια υπέρμετρη τάση να μπουν σε μια διαδικασία δίαιτας με την ανάπτυξη ανάλογων συμπεριφορών. Τα άτομα αυτά ονομάζονται πλεόν, dietaholics, και η λέξη όπως καταλάβατε φυσικά συγγενεύει με τους όρους 'alcoholic', 'shopaholic', κ.α. ενώ εμπεριέχει ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά των γνωστών διατροφικών διαταραχών, όπως η ανορεξία, η βουλιμία, η παρορμητική υπερφαγία, η ορθορεξία, η νυκτερινή υπερφαγία κ.α.

Τα άτομα αυτά  εφαρμόζουν οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής –στερητικό, αυστηρό, μονοφαγικό, περίεργο, ανορθόδοξο, μονότονο, τελετουργικό, ασυνήθιστο– υπόσχεται γρήγορη και εύκολη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Οι dietaholics χαρακτηρίζονται από υπερβολική εξάρτηση και εφαρμογή διαιτητικώνπρογραμμάτων αμφιβόλου ποιότητας, η οποία φτάνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διακρίνονται σημεία βλάβης της υγείας τους σωματικά και ψυχικά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν συναισθηματική αστάθεια, υπέρμετρο ενθουσιασμό, μεγάλη ψυχολογική πίεση, κατάθλιψη, κ.α. Σωματικές ενδείξεις είναι η αυξομείωση του σωματικού βάρους, δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την υγεία (αναιμία, ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, καθυστερημένη σωματική ανάπτυξη, ευαισθησία στις λοιμώξεις). Συνήθως ξεπερνούν το μέτρο και επιτρέπουν σε μια προτίμηση ή μια συνήθεια τους να παίρνει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή τους και να μετατρέπεται σε εμμονή. Βρίσκονται συνεχώς σε δίαιτα και αλλάζουν συνεχώς σχήματα και επαγγελματίες υγείας (δήθεν ειδικούς).Παρόλα αυτά όμως, στα άτομα αυτά (80-90%) αν και είναι συχνά 'σε δίαιτα', το σωματικό τους βάρος έχει ανοδικές τάσεις και το ποσοστό παχυσαρκίας συνεχώς αυξάνεται. Από την άλλη, πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσες περισσότερες είναι οι φορές που αυξομειώνεται το σωματικό βάρος, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να αποκτηθεί το ιδανικό βάρος. Έτσι προκύπτει 'ο κύκλος των χαμένων κιλών' που ωθεί τα άτομα να δοκιμάζουν οτιδήποτε υπόσχεται 'ότι κάτω από το σωματικό λίπος βρίσκεται το σώμα των ονείρων τους...'. Αυτή η συστηματική απώλεια και επαναπρόσληψη βάρους –το λεγόμενο φαινόμενο ανακύκλωσης βάρους ή φαινόμενο 'γιο-γιο' ή ασανσέρ– σχετίζεται με έναν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας σε πολλές επιδημιολογικές μελέτες (αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής).

Xάνεται βάρος μεν, όμως η απώλεια αφορά κυρίως σε μυϊκό ιστό και σωματικά υγρά, και όχι σε λίπος. Χάνοντας μυϊκό ιστό, μειώνεται ο μεταβολισμός και οι καύσεις του οργανισμού, με αποτέλεσμα η διατήρηση του νέου βάρους να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το φαινόμενο αυτό, σε συνδυασμό με την 'περίεργη διατροφική συμπεριφορά' που προκύπτει και την έντονη επιθυμία κατανάλωσης των 'απαγορευμένων' τροφίμων της στερητικής δίαιτας μετά την παύση της, οδηγεί στην επαναπρόσληψη του χαμένου βάρους, το οποίο όμως αυτή τη φορά, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του λίπος.

Τι παρατηρούμε, λοιπόν, σε ένα  'dietaholic': - συχνή αυξομείωση βάρους,- εμμονή για απώλεια σωματικού βάρους,- διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά,- διαταραγμένη εικόνα σώματος,- αίσθηση του ανικανοποίητου,- έντονη και συνεχής πνευματική ενασχόληση με το φαγητό - εμμονή σε νέα κάθε φορά διατροφικά προγράμματα, ιδιαίτερα σε 'περίεργα σχήματα',- εμμονή και στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα του φαγητού καθώς και στις θερμίδες,- σπατάλη πολύ χρόνου για ανεύρεση και επεξεργασία διατολογικών σχημάτων,- μανία εφαρμογής οποιασδήποτε νέας και πολλά υποσχόμενης δίαιτας, - ανεξέλεγκτη χρήση σκευασμάτων 'αδυνατίσματος',- περιστασιακά, ακραία και άκαμπτη στάση σε σχέση με τα φαγητά (ειδικά τα 'μη διαιτητικά'),

Είναι απαραίτητο, λοιπόν,  να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της υγιεινής διατροφής και της αρχής που αυτή μετατρέπεται σε εμμονή. Το μέτρο είναι το κλειδί. Η σταδιακή και μόνιμη βελτίωση των διατροφικών συνήθειών και του τρόπου ζωής μπορούν να οδηγήσουν με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα, στο 'ιδανικό βάρος' που σας επιτρέπει να απολαύσετε μια υγιή ζωή.

Πηγή :http://www.queen.gr

No comments:

Post a Comment