Sunday, December 2, 2012

Οι top επιλογές σε δημητριακά

Σιταρένιο ψωμί

Το σιταρένιο ψωμί είναι το πιο δημοφιλές τρόφιμο, καθώς το σιτάρι αποτελεί το πιο σημαντικό τρόφιμο της διατροφής του ανθρώπου. Το ψωμί αποτελεί τη βάση της μεσογειακής πυραμίδας. Το συναντάμε στα περισσότερα γεύματα της ημέρας, στο πρωινό γεύμα, συνδυάζοντάς το με μέλι ή σπιτική μαρμελάδα, στα σάντουιτς (γεμισμένα με τυρί, αλλαντικά, λαχανικά, ψάρι ή θαλασσινά) ή συνοδεύει το κυρίως γεύμα. Το ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του, ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό με ενέργεια.

Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά παρασκευάζονται από σιμιγδάλι, υψηλής πρωτεϊνικής αξίας σιτάρι. Η παραδοσιακή συνταγή είναι νερό και αλεύρι, αλλά σήμερα είναι πολύ γνωστά και τα ζυμαρικά με αυγό ή σπανάκι. Επίσης, τα ζυμαρικά από ολικής άλεσης αλεύρι, μαζί με σιμιγδάλι αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο προϊόν και αρκετά θρεπτικό. Τα συναντάμε σε κρύο πιάτο με μορφή σαλάτας, αλλά με σάλτσες λαχανικών ή συνοδεύουν το κρέας (π.χ. κιμάς), το ψάρι (π.χ. σολομός) και τα θαλασσινά (π.χ. χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρι και οστρακοειδή).

Πλιγούρι

Το πλιγούρι προέρχεται από αποφλοιωμένους σπόρους διαφόρων δημητριακών, όπως βρώμη, σιτάρι, κριθάρι. Επίσης το πλιγούρι ολικής αλέσεως περιλαμβάνει το φύτρο των δημητριακών και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, και αυτό το καθιστά ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο. Παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα, μουλιάζοντάς το σε ζεστό νερό. Χρησιμοποιείται συχνά στη μεσογειακή διατροφή είτε ως σαλάτα, είτε αντικαθιστώντας το ρύζι σε παραδοσιακά πιάτα, όπως στα ντολμαδάκια και στα γεμιστά.



Βρώμη

Το δημητριακό βρώμη (Avea sativa) είναι ιδιαίτερα γνωστό για την υποχοληστερολαιμική του δράση και μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο μία υγιεινής διατροφής, που διακρίνεται από την περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών ουσιών (κυρίως ζωικής προελεύσεως) και την αυξημένη σωματική άσκηση. Η καθημερινή κατανάλωση βρώμης, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλη στο αίμα (LDL), με παράλληλη διατήρηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης (HDL) σε υψηλά επίπεδα.


Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι, εκτός από τους υδατάνθρακες που περιέχει, συνιστά μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος Β. Το καλαμπόκι καταναλώνεται σκέτο, ψητό ή βραστό και δίνει ιδιαίτερη γεύση στα πιάτα. Το συναντάμε στο ριζότο, στα όσπρια, στις σαλάτες, αλλά και στο κρέας.

Καστανό Ρύζι

Το ρύζι είναι ένα από τα πιο βασικά είδη της ανθρώπινης διατροφής. Το καστανό ρύζι είναι μερικώς αναποφλοίωτο. Κατά την επεξεργασία του δηλαδή, δεν αφαιρείται ο φλοιός του. Έτσι, το τελικό προϊόν είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη, σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια. Συστήνεται σε προγράμματα υγιεινής διατροφής και απώλειας βάρους και σε μικρή ποσότητα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Μπισκότα

Τα μπισκότα περιέχουν απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες. Συνήθως παρασκευάζονται από αλεύρι σιταριού, κριθαριού, σίκαλης και βρώμης, δημητριακά τα οποία βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορων μορφές μπισκότων, με φρούτα, με σοκολάτα, αλλά και πιο υγιεινές επιλογές, όπως τα μπισκότα με ταχίνι, με σουσάμι, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με μέλι και ξηρούς καρπούς.

Μπίρα

Η μπίρα ή αλλιώς ζύθος είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο ποτό μετά το νερό και το τσάι. Οι πρώτες ύλες από τις οποίες παρασκευάζεται, είναι η βύνη κριθαριού και άλλων δημητριακών, η μαγιά, ο λυκίσκος και το νερό, συστατικά που αυξάνουν την περιεκτικότητα της μπίρας σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επίσης, κυκλοφορεί στην αγορά μπίρα που παράγεται από 5 δημητριακά: κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, καλαμπόκι, ρύζι. Ετσι, η μπίρα διαθέτει καρδιοπροστατευτική δράση και μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ενισχύει την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πηγή : www.mednutrition.gr

No comments:

Post a Comment